Biden ideiglenes menedéket ajánlott fel az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak

külföld
2021 augusztus 06., 06:49

Joe Biden ideiglenes menedéket ajánlott fel csütörtökön az Egyesült Államokban tartózkodó hongkongiaknak a jogsértések miatt, amelyek a Kínához tartozó területen voltak tapasztalhatók az utóbbi időben.

Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke
photo_camera Joe Biden augusztus 5-én Fotó: WIN MCNAMEE/Getty Images via AFP

Ez azt jelenti, hogy néhány ezer hongkongi maradhat tartózkodási vízuma lejárta után is Amerikában. Biden utasította a belbiztonsági minisztériumot, hogy függesszék fel azoknak a hongkongiaknak a kiutasítását akár 18 hónappal, akiknek lejár a vízumuk.

„Az Egyesült Államok nem nézi tétlenül, hogy Kína megszegi a Hongkongnak és a nemzetközi közösségnek tett ígéretét” a területtel kapcsolatban – mondta Biden.

Az utóbbi években több ország, köztük az Egyesült Államok is aggodalmát fejezte ki a hongkongi szabadságjogok helyzetét illetően. Aggályosnak tartják a pekingi központi kormányzat által Hongkongra szabottan kidolgozott, majd tavaly június 30-án bevezetett nemzetbiztonsági törvényt, valamint a hongkongi választási rendszer átalakítását. A lépések a bírálók szerint súlyosan csorbítják a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína az „egy ország, két rendszer” elve alapján nagy fokú autonómiát ígért Hongkongnak a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város anyaországhoz történt 1997-es visszakerülését követő ötven évre. (MTI)