A Miniszterelnökség kihagyott egy kérdést és egy választ a Tucker Carlsonnak adott Orbán-interjú angol nyelvű átiratából, majd korrigálta magát

POLITIKA
2021 augusztus 07., 10:08

A magyar kormányzat annyira kiemelten kezeli Orbán Viktor miniszterelnök Tucker Carlson jobboldali-konzervatív amerikai tévésnek, a Fox News műsorvezetőjének adott interjúját, hogy annak szövegét a Miniszterelnökség pénteken átirat formájában körbeküldte a Budapesten dolgozó külföldi újságíróknak.

Ráadásul kétszer egymás után. Nem véletlenül.

A jelenleg a New York Timesnak, korábban a 444-nek is dolgozó Benjamin Novak újságíró twitelte ki, hogy az eredeti szétküldött átiratból hiányzik Kína és Hzsi Csin-Ping elnök említése.

link Forrás

Ellenőriztem és valóban így van. Az elsőként szétküldött átirat ugyanis nem teljes. Hiányzik belőle egy kérdés, ami a következőképpen hangzott:

“Nem hiszen, hogy Joe Biden például valaha is totalitárius gengszternek nevezte volna azt a Hszi Csin-Pinget, aki közismert módon sok politikai ellenfelét megölette. Akkor Önt és nemcsak Önt, hanem a lengyel kormányt miért nevezhette annak?”

A kérdésen kívül Orbán leghosszabb válasza is hiányzik az átiratból, de nem az a válasz, amit erre a kicenzúrázott kérdésre válaszolt.

Hogy érthetőbb legyen, kicsivel előbb kezdem.

Az interjú ötödik, igen terjedelmes kérdésében Tucker Carlson arra kérdezett rá, hogy Orbánnak, az amerikai politika egykori kedvencének milyen érzés volt, amikor Joe Biden nemrég, még elnökjelöltként, “totalitárius gengszternek” nevezte őt. Őt, akit az amerikai adminisztrációk korábban még hős antikommunistaként kezeltek.

Orbán erre azzal reagált, hogy az ilyesmire Magyarországon az a jellemző - nem túl udvarias - reakció, hogy

“Ki ez a fickó, hogy ilyeneket mondjon??” Aztán azt mondja az ember magában, hogy “OK, ő az Egyesült Államok elnöke, vegyük komolyan”.

“De tényleg, ha valaki, aki nem beszéli a nyelvünket és igen korlátozottak az ismeretei Magyarországról, még annak utóbbi évtizedeiről is, és nyilvánvalóan nem ért meg minket, ilyen véleményt fogalmaz meg, az személyes sértés minden magyarnak.”

- vélte Orbán.

Az ezt követő miniszterelnöki eszmefuttatás szerint mivel Biden az amerikai elnök, nekünk magyaroknak nagyon szerénynek kell lennünk és “udvariasan” kell bemutatnunk, hogy amit az elnök mond, az “kamu”.

Orbán szerint mind katonailag, mind gazdaságilag kiváló az együttműködésünk Amerikával, "minden remekül megy, kivéve a politikában, amikor a liberálisok vannak kormányon."

Tucker Carlson ezután a válasz után tette fel a fent idézett Hiszi Csing-Ping-es kérdését. Amire Orbán egyáltalán nem reagált, hanem válasz gyanánt arról kezdett beszélni, hogy a Nyugat azért támadja őt, mert annyira sikeres társadalmat épített, amiben jobb élni, mint Nyugaton.

A Miniszterelnökség első átiratában ott szerepelt a bidenes kérdés, de utána válaszként ez a dicsekvő, a következő kérdésre adott Orbán-válasz következett, vagyis kihagyták az átiratból Orbán valódi válaszát, plusz az azt követő kínais kérdést is.

Hogy durván egy óra múlva újabb körlevelet küldjenek a címzetteknek, immár az interjú csonkítatlan szövegével.