Azzal nyerte meg az olimpiát az iráni karatés, hogy elvesztette az eszméletét egy túl erős rúgástól

olimpia
2021 augusztus 07., 17:24

Szombaton a férfi karate +75 kilós küzdelem döntőjében a szaúd-arábiai Tareg Hamedi 2 perccel a meccs vége előtt 4-1-re vezetett az iráni Szajad Gandzszadeh ellen, amivel jó esélye volt arra, hogy megszerezze az első olimpiai érmet az országának.

A hátrányban lévő iráni egy hátsókezes ütéssel próbált betalálni, de ehhez sem az előkészítés, sem a távolság nem volt meg, a szaúdi azonban észrevette, hogy közben teljesen védtelenül hagyta a fejét, és eleresztett fejre egy megelőző rúgást.

Az időzítés annyira pontos volt, hogy a iráni gyakorlatilag belelépett a rúgásába, majd eszméletlenül terült el a tatamin.

Egy full contact versenyen ezzel a megoldással Hamedi biztosan győzött volna, a KO pedig ott lett volna a 2021-es highlightok között, de mivel az olimpián a semi-contact szabályai érvényesek, csak félerejű és kontrolált ütéseket és lehet fejre bevinni. A szabályok engedik a fejrúgást, sőt egy ilyen találat rögtön 3 pontot ér, de csak akkor ha a lábfej csupán érinti az arcbőrt. Erre a egyik legjobb példát éppen Hárspataki Gábor mutatta be az utolsó csoportmeccse hajrájában.

Vagyis az olimpiai karatéban a KO nem győzelmet ér, hanem leléptetést, így Hamedi elvesztette a meccset, az olimpiai aranyérmet pedig Gandzszadeh nyerte, akit oxigénmaszkban és hordágyon vittek el a küzdőtérről. A küzdősportokban nem ritka, hogy szabálytalanságok miatt annak adják a győzelmet, akit leütöttek. Idén márciusban az MMA-s Petr Yan is egy hasonló helyzet miatt vesztette el a UFC-övét.

Gandzszadeh az éremátadóra már saját lábon tért vissza, és a Reuters beszámolója szerint a dobogón már nem nehezteltek egymásra Hamedivel.

photo_camera Fotó: KAZUKI WAKASUGI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az iráni azt mondta, hogy örül az aranynak, de szomorú, hogy így nyerte meg. Hamedi pedig arról beszélt, hogy szomorú a bírók döntése miatt, de azzal elégedett, ahogy küzdött.

Miközben a Karate Világszövetség nagy sikernek értékelte, hogy legalább a tokiói olimpia programjába bekerültek, egyre többen kritizálják őket azért, mert a pontszerzésre koncentráló szabályok miatt a karate pont a küzdősport jellegét veszíti el. Az már biztos, hogy a 2024-es párizsi olimpián már nem lesz ott, mivel a breaktánc kiütötte.