Kormányrendeletbe foglalták, hogy az oltatlanoknak fizetniük kell a halasztható műtét előtti kötelező tesztért

2021 augusztus 7., szombat 6:10

Péntek este megjelent a kormányrendelet a halasztható műtétek, fogászati kezelések és rehabilitációs kezelések előtti kötelező tesztről. A frissen rögzített szabályok szerint csak az kaphat ilyen kórházi ellátást, aki

vagy védett, vagy van 48 órásnál frissebb negatív PCR tesztje, vagy a műtét napján készített negatív bármilyen tesztje. Fontos, hogy a beteg esetleges kísérőjére ugyanezek a feltételek vonatkoznak.

Ezek a nem védettek számára kötelező tesztek azonban pénzbe kerülnek, kivéve, ha az érintett kiskorú, esetében felmerült a fertőzöttség gyanúja vagy ha a szakorvosa papírt adott arról, hogy nem kaphat vakcinát. És annak is ingyenesek, aki 18 évesnél fiatalabb beteg kísérője.

A friss rendeletet azért hozták meg, mert az alapvető jogok biztosa pár napja azt írta, hogy ellentétes a jogállamiság elvével és jogsértő az oltatlanok fizetős tesztelése, de Kozma Ákos azt is kifogásolta, hogy erről Kásler miniszter és a tisztifőorvos sima körlevelekben rendelkeztek. A kormány reakciója az volt, hogy az ombudsmani véleményt elutasították, de abban engedtek, hogy a miniszteri levélhez képest szabályos kormányrendeletbe foglalták a szabályt.

(via Népszava)