Az orosz média szerint Ljubov Szobol elhagyta Oroszországot

külföld
2021 augusztus 08., 18:07

Elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol ügyvédnő, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus közeli munkatársa – közölte az orosz állami RT televízió és a REN TV szórakoztató csatorna, illetve az Eho Moszkvi rádió.

Szobol a hírt nem erősítette meg, és politikai szövetségesei sem kívántak nyilatkozni az ügyben. A médiaértesülések szerint az ügyvédnő Isztambulba távozott a rá kirótt lakhelyelhagyási tilalom ellenére.

Kedden egy moszkvai bíróság 1,5 évre korlátozta Szobol mozgásszabadságát azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett a Navalnij szabadon bocsátásáért tartott tüntetések szervezésében. Az ítélet értelmében 22 és 6 között nem hagyhatja el a lakhelyét és nem utazhat el a fővárosból sem.

A 33 éves ügyvédnő, akit hónapok óta házi őrizetben tartanak, közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet, de arról is beszélt az Eho Moszkvi adónak, hogy az ítélet még nem lépett hatályba, ami úgy értelmezhető, hogy még külföldre távozhat.

Szobol Ljubov 2019. szeptember 8-án Moszkvában
photo_camera Ljubov Szobol 2019. szeptember 8-án Moszkvában Fotó: Kirill Kudrjavcev/AFP

Ljubov Szobol a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnál (FBK) volt Navalnij munkatársa, és jelöltként indult volna a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, de a kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután a szervezetet a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta.

Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak jelöltként például a parlamenti választáson sem.

Alekszej Navalnij most a 2,5 éves szabadságvesztését tölti. Az ún. Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. (Reuters, MTI)