„Orbáni cenzúrát” emlegetnek a bukaresti Pride szervezői, amiért az önkormányzat nem engedélyezi a felvonulásukat

külföld
2021 augusztus 08., 08:25
Bukarest Pride, 2019
photo_camera Bukarest Pride, 2019 Fotó: Asociatia Accept / FB

Alig egy héttel a meghirdetett időpont előtt az önkormányzat elutasította az ACCEPT emberjogi szervezet kérelmét a Bucharest Pride megtartására.

A felvonulást a szervezet rend szerint minden évben augusztus 14-én, a Victoriei sugárúton tartja meg. Ezúttal a bukaresti önkormányzat azonban nem adta meg az engedélyt, és ilyenre az elmúlt tizenöt évben, a szervezők szerint, nem volt példa.

Az önkormányzat azzal érvel, hogy a szervezők által várt 10 ezer meghaladja azt a tömeget, ami még megfelel a járványügyi szabályoknak. Bukarest emiatt másik időpontot és helyszínt javasolt és ajánlott: a Kiseleff - Magheru körútvonalat, augusztus 13-án.

Az ACCEPT azon háborodott fel csak igazán, hogy ezzel párhuzamosan a főváros engedélyt adott a Noua Dreaptă szélsőséges nacionalista szervezet felvonulására. Az indoklásuk úgy szólt, hogy ez egy kisebb rendezvény, amit már korábban bejelentettek, és amin legfeljebb 500 ember vesz majd részt. Ez az érvelés nem győzte meg az emberi jogi szervezet képviselőit, akik a Facebook-oldalukon azt írták:

„Orbán Viktor típusú cenzúra a Fővárosi Városházán: miközben a hivatal a Bukarest Pride Marchot elutasította, jóváhagyta a nacionalisták menetét.”

link Forrás

Az ACCEPT úgy készül, hogy az engedély hiányában is megtartják felvonulásukat az eredetileg tervezett helyen és időpontban. Pénteken tüntetést is tartottak az önkormányzat előtt. A hivatal válaszul hétfőre egyeztetni hívta a szervezet tagjait. (Transindex)