A 318 éves Wiener Zeitung eddig mindent túlélt, de Sebastian Kurzot már nem biztos, hogy túl fogja

Média
2021 augusztus 09., 10:54

1703-ban alapították, állítólag a világ legrégebbi, a mai napig megjelenő napilapja a Wiener Zeitung, ami több mint három évszázadot és több háborút illetve pénzügyi válságot túlélt. A Politico szerint azonban kérdéses, hogy túléli-e Sebastian Kurzot, ugyanis az osztrák kancellár és kormányának terve megfoszthatja a lapot a fő finanszírozási forrásától.

photo_camera Fotó: Stephane Frances/Only France via AFP

A Wiener Zeitung teljes egészében a kormány tulajdonában áll és évtizedek óta Ausztria „hivatalos közlönye”, annyira, hogy egy törvény szerint meg kell jelentetni benne a kormányzati álláshirdetéseket vagy a cégek pénzügyi eredményeit. Ezek adják a lap fő bevételét, a kormány azonban „a vállalati információk digitális terjesztését előíró uniós szabályokra” hivatkozva 2022 végére berekesztené a Wiener Zeitung pénzügyi forrását.

Ettől függetlenül Kurz is azt mondta, ragaszkodik ahhoz, hogy a Wiener Zeitung legalább a nevében fennmaradjon és a jövőben „a köztársaság digitális és átlátható faliújságja legyen”, de hozzátette, „nem a köztársaság feladata egy napilap működtetése és finanszírozása”.

A Wiener Zeitung 1857-ben került állami kézbe, amikor a Habsburg monarchia megtagadta a tulajdonosok kiadói engedélyének megújítását, miután nem tetszett nekik, hogy a lap támogatta az 1848-as forradalom liberális eszméit.