Koronavírus-számok Magyarországon 10/25/2021
Elhunytak + 75 Σ 30 567
Kórházban + 355 Σ 1 588
Fertőzöttek + 6 688 Σ 850 513
Tesztek + 53 290 Σ 7 290 223
Oltottak + 3 483 Σ 5 938 665
A legújabb trendek

Hetente jelentik a háziorvosok, hány oltatlan időst kerestek fel

augusztus 9., hétfő 6:23

Minden pénteken délig jelenteniük kell a háziorvosoknak, hány oltatlan idős betegüket keresték fel azon a héten, és közülük mennyit sikerült meggyőzni a vakcina fontosságáról, írja a Telex.

A kormány ígérete szerint orvostanhallgatók is segítik majd a munkájukat, de sokakat ez sem nyugtat meg. „Kérdezem én, ha rendesen akarom ellátni a betegeimet, hogyan fér bele az időmbe az, hogy közben házaló ügynököt is játsszak?” - kérdezte a lap egyik forrása. Júliusban a Magyar Orvosi Kamara titkára sem látta életszerűnek ezt az intézkedést.

Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A személyes megkereséssel a még teljesen védtelen, viszont a fertőzés szempontjából különösen kockázatos korosztályt szeretnék minél nagyobb arányban beoltani. Közben harmadik oltásért is lehet már jelentkezni, de a Telexnek nyilatkozó háziorvosok szerint egyelőre kevesen érdeklődnek. Akik mégis, azok többnyire Sinopharmot kaptak első oltásként, ez pedig a 60 év felettiek jelentős részénél nem vált ki megfelelő antitesttermelést. Ezért sok háziorvos kifejezetten nekik ajánlja az újraoltást, összhangban hat magyar szakértő útmutatójával.

Vannak, akik Szputnyik után jelentkeznek, leginkább azért, mert uniós országba utaznának, ahol nem fogadják el ezt a vakcinát. Másokhoz hasonlóan ők is elsősorban Pfizert kérnek harmadiknak.