Lukasenka szerint külső erők manipulálták Cimanovszkaját

külföld
2021 augusztus 09., 13:48

Aljakszandr Lukasenka ragaszkodik hozzá, hogy szabályosan nyerte meg a tavalyi választásokat, és kikérte magának, hogy diktátor lenne. Az 1994 óta hatalmon levő fehérorosz elnök több órás sajtótájékoztatón válaszolt a nemzetközi sajtó kérdéseire, ellenfeleit vádolva puccskísérlettel.

A tavalyi, minden jel szerint elcsalt választások után tömegüntetések kezdődtek Fehéroroszországban, amire kegyetlenül lesújtott a hatalom, rengeteg embert börtönbe küldve.

Kérdezték Kriszcina Cimanovszkaja olimpikonról is, akit akarata ellenére akartak hazaküldeni Tokióból. A futó azóta Bécsen keresztül Varsóba menekült, miután világossá tették számára, hogy odahaza büntetés várna rá, amiért nyilvánosan kritizálta az edzőit.

photo_camera Fotó: MAKSIM GUCHECK/Sputnik via AFP

Lukasenka szerint Cimanovszkaját külső erők manipulálták, máskülönben nem utazott volna külföldre. Az elnök tagadta, hogy bármi köze lenne Vitalij Sisov fehérorosz aktivista halálához, akit múlt héten felakasztva találtak Kijevben, éppen azután, hogy Cimanovszkaja férje is Ukrajnába menekült. Sisov éppen a hozzá hasonló, diktatúra elől menekülő emberek segítésével foglalkozott.

Vasárnap Kijevben, Londonban, Varsóban és Vilniusban is tüntettek Lukasenka ellen. A fehérorosz ellenzék szerint több mint 600 embert tartanak fogva politikai okokból. Az ellenzék külföldre menekült vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja arra kérte nyugati országokat, vezessenek be további szankciókat a rezsimmel szemben, mert magától láthatóan nem változtat a magatartásán. Azt mondta, a szankciók ugyan nem tesznek csodát, de segíthetnek megállítani az elnyomást. (Reuters)