Megölhetett egy papot a nantes-i gyújtogató

külföld
2021 augusztus 09., 11:50

Megöltek egy katolikus papot a nyugat-franciaországi Vendée megyében. A gyanú szerint ugyanaz a férfi az elkövető, aki tavaly tüzet okozott a nantes-i katedrálisban. Az AFP azt írja, maga a tettes ismerte be a gyilkosságot a Mortagne-sur-Sèvre-i rendőrőrsön. A 60 éves pap hónapok óta ismerte a férfit, rendszeresen fogadta őt a templomban.

Az esetnek máris politikai jelentősége lett. Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke arról posztolt, hogy Franciaországban lehet valaki illegális bevándorló, gyújtogathat Nantes-ban, mégsem utasítják ki az országból. Gérald Darmanin belügyminiszter erre visszaszólt, hogy Le Pen nincs tisztában a tényekkel: nem utasíthatták ki a férfit, hiszen a nantes-i ügy miatt bírósági felügyelet alatt állt.

photo_camera A nantes-i katedrális a tavalyi tűz után Fotó: SEBASTIEN SALOM-GOMIS/AFP

A ruandai menekült férfi, aki korábban önkéntes templomszolgaként dolgozott Nantes-ban, a tűz után is beismerő vallomást tett. Akkor nem halt meg senki, de megsemmisült az egyik orgona és Hippolyte Flandrin 19. századi francia festőművész egyik alkotása.