Nem működik tökéletesen az időpontfoglalás a harmadik oltásra

járvány
2021 augusztus 09., 12:52

Büszkén jelentette be a kormány, hogy „Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni”.

Csakhogy nem mindenki tud. Az alapszabály, hogy csak 4 hónappal a második oltás után lehet bejelentkezni harmadik oltásra. Többen is panaszkodnak viszont arra, hogy megvan a négy hónap, a rendszer nem engedi az időpontfoglalást.

Az egyik olvasónk április 8-án kapta meg a második oltását, kínai Sinopharmot. Ma, vagyis 9-én próbált regisztrálni a harmadik oltásra, de nem sikerült. A levélére, hogy mi lehet a probléma, ezt a választ kapta:

„Kérjük szíves türelmét, és kísérelje meg pár nap múlva az időpontfoglalást.”

Ami egyáltalán nem nyugtatta meg az olvasónkat.

„Köszönöm válaszukat, amely számomra nem kielégítő. Tegnap óta jogosult vagyok a 3. oltásra. Helyzetemet súlyosbítja, hogy a két adag kínai vakcina (ami nem az én választásom volt, sokkal inkább az erről döntők felelőtlensége) semmiféle védettséget nem adott. (…) Életkorom, oltásom rosszul megválasztott vakcinája, védettségem igazolt hiánya, mind indokolttá teszik, hogy a 3. oltást minél előbb megkapjam. Súlyos mulasztásnak tartom, hogy ehhez - mindent megpróbálva: EESZT nem jól működő rendszere, az online felületükön megadott számra történő telefonálás lehetetlensége, a háziorvosom tehetetlensége, az Oltópont értetlensége, a Kormányablak hivatalnokának széttárt karjai, a honlapot fenntartó Országos Kórházi Főigazgatóság informatikai osztályának elérhetetlensége - nem kapok segítséget. Bizonyára érthető ha, a türelmem, megértésem véges. Kérem gyors, sürgős intézkedésüket.”

A kínai vakcinával oltott olvasónk aggodalma annak a fényében különösen érthető, hogy most már lényegében hivatalosan is elismerték, hogy a Sinopharmmal oltott idősek prioritást élveznek a harmadik oltásnál.

Volt, aki be tudott lépni ugyan a rendszerbe, de csak távoli oltópontokra tudott volna bejelentkezni, több mint egy héttel későbbi időpontra.

Pedig elvileg oltóanyag bőven van.

Hivatalosan a harmadik oltás elindult. A ma reggeli tájékoztatás szerint eddig 57 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 38 ezren már fel is vették azt.

Ha Ön sem tudott időpontot foglalni, pedig már 4 hónapja kapott oltást, vagy sikerült, és minden flottul ment, írja meg nekünk a megirom@444.hu címre. Azt is, hogy a harmadik oltásra milyen vakcinát ajánlottak.