Tálib fegyveresek meggyilkoltak egy rádióigazgatót Kabulban és elraboltak egy újságírót

külföld
2021 augusztus 09., 08:58

Fegyveresek egy célzott támadás során vasárnap Kabulban lelőtték Tufan Omárit, a Paktia Gagradio igazgatóját, aki egyben a független médiát támogató egyik jogvédő csoport munkatársa is volt. A szervezet vezetője, Mudzsíb Helvatgar azt mondta, azért vették célba Omarit, mert liberális volt és mert függetlenként végezte munkáját. Kabuli tisztségviselők a tálibokat tették felelőssé a gyilkosságért.

Hivatalos értesülések szerint szélsőséges csoportok a média legalább harminc munkatársát gyilkolták meg, sebesítették meg vagy ejtették túszul az idén Afganisztánban.

Az ország déli részén található Hilmend tartományban eközben tálib fegyveresek túszul ejtettek egy helyi újságírót, Nematulláh Hematot, akit a Laskargáhban található otthonából rabolták el vasárnap.

A tálibok egyik szóvivője azt mondta, nem tud sem a gyilkosságról, sem a túszul ejtett újságíróról.

Afgán hírszervezetek arra kérték Joe Biden amerikai elnököt és a washingtoni képviselőházat, biztosítsanak rendkívüli vízumot az afgán média munkatársainak és támogassák őket.

photo_camera Az afgán hadsereg egy katonája a Bagram légibázison, miután távoztak az amerikai és NATO-csapatok Fotó: ZAKERIA HASHIMI/AFP

A tálibok a hétvégén elfoglaltak három várost Afganisztán északi részén és teljes gőzzel folytatják offenzívájukat az afgán kormány ellen, pénteken a tálib lázadók Kabulban agyonlőtték az afgán kormány sajtófőnökét, aki egyúttal Asraf Gáni afgán elnök szóvivője volt. Kedden Majdan Vardak tartomány Szájed Abad kerületének kormányzója is a tálib lázadók merényletének áldozata lett Kabulban.

A radikálisok kerületek és határátkelők tucatjait vonták uralmuk alá az elmúlt hónapokban. Májusban átfogó offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, kihasználva azt, hogy az amerikaiak vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. (MTI)