Tombol a koronavírus Iránban, átlagosan 2 percenként meghal egy fertőzött

járvány
2021 augusztus 09., 16:28

Megint megdőlt az egy nap alatt regisztrált koronavírusos esetek száma Iránban, ahol a statisztikák szerint most átlagosan 2 perceként meghal egy fertőzött.

Az egészségügyi minisztérium szerint az utóbbi 24 órában kb. 40 800 újabb esetet és 588 halálos áldozatot jegyeztek fel, így Irán a fertőzés által leginkább sújtott ország a közel-keleti térségben.

A hatóságok szerint a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása az egyik fő oka a járvány gyors terjedésének, míg sokan azt tartják a legnagyobb problémának, hogy lassan halad az oltási program. A 83 milliós lakosság csak 4 százaléka kapta meg eddig mindkét vakcinaadagot.

A helyi sajtóban arról írtak, hogy sok városban már beteltek a kórházi ágyak.

Az iszlám országban már több mint 94 600 emberéletet követelt a járvány, az azonosított fertőzöttek száma pedig meghaladta a 4 milliót.

Koronavírus-osztály egy teheráni kórházban 2020. március 1-én.
photo_camera Koronavírus-osztály egy teheráni kórházban 2020. március 1-én. Fotó: Koosha Mahshid Falahi/AFP

„Minden második másodpercben megfertőződik valaki Iránban, közel 2 percenként pedig egy ember meghal” – közölte az állami televízió, ami szerint az ország 31 tartományának többségében elrendelték a vörös riasztást.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője januárban betiltotta az amerikai és brit fejlesztésű vakcinák importját, mondván, azok megbízhatatlanok és csak elősegítik a ragály terjedését. Teherán éppen az amerikai szankciókat és az azok miatti pénztelenséget okolja azért, hogy nincs elég oltóanyag az országban. (MTI)