Vulkánkitörés Indonéziában, esőzések miatti evakuálások Délnyugat-Kínában, erdőtüzek Szibériában és Görögországban, lezuhant repülő Zákinthoszon

katasztrófa
2021 augusztus 09., 07:52

Nem indul jól a hét. Indonéziában kitört a Merapi tűzhányó, ami forró lávát, hamut és gázokat lövellt ki magából, emiatt a hegyen élőket arra kérték, hogy öt kilométeres sugarú körben ne közelítsék meg a krátert. A 2968 méter magas vulkán legutóbb 2010-ben végzett nagyobb pusztítást: akkor 347-en vesztették életüket, és 60 ezer embert kellett kitelepíteni.

Mindeközben a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban a súlyos esőzések miatt tízezreket evakuáltak. Az árvíz földcsuszamlásokat okozott, az utakat elárasztotta a víz, körülbelül 80 ezer embernek kellett elhagynia otthonát.

Szibériában pedig az erdőtüzek füstje miatt tartóztattak fel repülőjáratokat: a jakutföldi tűz füstjét körülbelül ezer településén, de Hakaszföldön és Tuvában is lehetett érzeni, sőt a NASA műholdfelvételei szerint az erdőtüzek égéstermékei elérték az Északi-sarkot is, amire eddig nem volt példa.

photo_camera A lángok továbbra is pusztítanak Görögország több területén, a második legnagyobb szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük. Fotó: MARIA CHOURDARI/NurPhoto via AFP

Eközben Görögországban is változatlan intenzitással tombolnak az erdőtüzek, vasárnap pedig egy tűzoltó repülőgép is lezuhant a Jón-tengeri Zákinthosz szigeten, de a pilóta megmenekült. (MTI)