A német GDP-n is meglátszik majd, mennyit keresett a vakcinákkal a BioNTech

gazdaság
2021 augusztus 10., 15:12

Németország Európa leggazdagabb országa, így nem gondolná senki igazán, hogy egy cég, ráadásul egy összességében nem is olyan nagyon nagy cég negyedéves profitja igazán meg tudná mozgatni a bruttó nemzeti összterméket. A koronavírus viszont a jelek szerint minden szabályt újraír, ugyanis úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni első engedélyezett vakcinát kifejlesztő BioNTech annyit keresett az oltásokon, hogy ez a cég egyedül lehet majd felelős az idei német gazdasági növekedés 0,5 százalékáért.

Mindezt Sebastian Dullien közgazdász, a német Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) gazdasági kutatóintézet kutatási igazgatója számolta ki a cég hétfőn megjelent negyedéves jelentése alapján. Dullien a Twitteren írt minderről, hozzátéve, hogy makroközgazdászként ritkán foglalkozik egy-egy cég eredménykimutatásaival, a Pfizerrel közösen jegyzett vakcinát kifejlesztő cég viszont annyira komoly szereplője lett a német gazdaságnak, hogy muszáj vele foglalkozni.

photo_camera A BioNTech marburgi gyára. Fotó: ABDULHAMID HOSBAS/Anadolu Agency via AFP

A BioNTech hétfőn megjelent jelentése szerint a cég eddig 2,2 milliárd adag vakcina eladására kötött szerződést, ezekből pedig idén várhatóan 15,9 milliárd eurós bevétele jön majd össze. 2022-ben és az után pedig várhatóan még egymilliárd adagot ad el a vakcinából a Pfizerrel közösen.Dullien szerint ez nagyjából a 3300 milliárd eurós német GDP 0,5 százalékának felel meg, ami azért elég váratlan teljesítmény egy startup cégtől. És mivel a közgazdász szerint a BioNTech marburgi gyárában a legtöbb alapanyagot Németországon belülről szerzi meg, ennek a 15,9 milliárd eurónak a nagy része a német gazdaságban marad. Ebben nagyon különbözik a német gazdaság másik jelentős szereplőitől, elsősorban az autóipari cégektől, amelyek az alapanyagok és alkatrészek jelentős részét külföldről, például a magyar gyárakból hozzák, vagyis a német anyacégek által elkönyvelt bevételnek is csak egy része marad a német gazdaságban. A marburgi gyárban évente egymilliárd adag vakcina gyártására van kapacitás.

A Pfizer nemrég megjelent negyedéves jelentése alapján arra számít, hogy összesen 33,5 milliárd dollár, vagyis mai árfolyamon 28,6 milliárd euró bevétele lesz idén a koronavírus elleni vakcinából, amelynek egy részét a BioNTech kapja majd, licenszdíj formájában.

A német gazdaság a BioNTech hozzájárulásával együtt az idei évben várhatóan 3,7 százalékkal nő majd, miután tavaly a járvány miatt 4,6 százalékkal visszaesett a GDP. (Reuters, Bloomberg)