A Versenyhivatal elnöke szerint vadnyugati állapotok uralkodnak az építőanyag piacon

gazdaság
2021 augusztus 10., 05:12

„A vásárlók borzasztóan nagy kiszolgáltatottságra panaszkodnak. Elmennek építőipari anyagokat vásárolni, és nem kapnak árlistát, az építőanyag árak nem transzparensek. Már ott tartunk, hogy megjelentek a napi árak, sőt már félnapi árak is vannak.Árajánlatot kér a vevő, de mire befut a megrendelés és kiszállítják, eltelik pár munkanap, közben változik az ár. Az eladó majdhogy nem zsaroló pozícióban van, közli az új árat, a vevőnek pedig pillanatok alatt el kell döntenie, megveszi-e az árut magasabb áron, vagy elszállítják máshova” - mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a növekedés.hu-nak adott interjúban. Rigó Csaba Balázs szerint vadnyugati állapotok uralkodnak a hazai építőanyag-piacon. Arra a kérdésre, hogy mennyire általános a jelenség Európában, úgy reagált, hogy

"ha megnézzük az Európai Unió tagállamait, az Eurostat adatai közül kiválasztjuk az építőanyag árakat és öt évre visszamenőleg összevetjük, az jön ki, hogy az országok többségében tíz-tizenöt százalékos volt az átlagos növekedés. Kivéve Magyarországot és Romániát, ahol harminc százalékos."

A Versenyhivatal a helyzet miatt munkacsoportot állított fel, ami a kartellezést vizsgálja, de az elnök felhívta a figyelmet, hogy az csak az egyik lehetőség a piac torzítására. Rigó szerint

a nagy cégek a gazdasági erőfölényükkel is visszaélhetnek illetve a piac akkor is működhet rosszul, ha két-három nagy cég diktál.

Példaként említette, hogy "vannak olyan termékek is, amelyekre igaz, hogy egy tulajdonoshoz vagy bánya-üzemeltetőhöz kötődik az éves kitermelt mennyiség 80-85 százaléka. És ha ez a helyzet, akkor nyilván ő a termelés mennyiségével, az ár meghatározással, az exportteljesítményével nagyon komolyan tudja befolyásolni a magyar piacot."