Az etióp kormányfő felszólította az állampolgárokat, hogy csatlakozzanak a fegyveres erőkhöz

háború
2021 augusztus 10., 15:55

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök arra szólított fel minden „alkalmas” állampolgárt, hogy csatlakozzon a fegyveres erőkhöz, így támogatva a harcot a Tigré tartományi lázadók ellen.

Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én.
photo_camera Etióp katonák a Tigréi tartományban 2021. március 7-én. Fotó: Minasse Wondimu Hailu/Anadolu Agency via AFP

Az északi tartományban tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etiópiai belpolitikai életet korábban három évtizeden át irányító, majd a hatalomból kiszorult, etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között.

A harcokban és légicsapásokban nemzetközi szervezetek közlései szerint ezrek vesztették életüket, 2 millióan menekültek el az otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

A kormányfő közölte:

„Itt az ideje annak, hogy minden alkalmas, megfelelő életkorban lévő etióp csatlakozzon a hadsereghez, a különleges erőkhöz és a milíciákhoz, hogy bizonyítsák hazafiságukat.”

Addisz-Abeba június végén egyoldalú tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták a tartomány székhelyét, de ezt a szemben álló fél elutasította.

Az utóbbi hetekben átterjedtek az összecsapások a szomszédos régiókra is, ezért kb. 170 ezer ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Az ENSZ szerint milliók szorulnak sürgős élelmiszersegélyre Tigrében. Szemtanúk és túlélők rémtörténetbe illő brutális kegyetlenkedésekről számoltak be, különösen az etiópiai szövetségi erőket támogató eritreai katonák részéről. (MTI)