Elutasította a kínai bíróság a halálra ítélt kanadai drogcsempész fellebbezését

külföld
2021 augusztus 10., 04:52

Elutasította a liaoningi fellebbviteli bíróság kedden annak a kanadainak a fellebbezését, akit kábítószer-csempészés miatt ítéltek halálra még 2019 januárjában, nem sokkal azután, hogy Kanada letartóztatta a Huawei alapítójának lányát.

photo_camera Fotó: HANDOUT/AFP

Robert Lloyd Schellenberget még 2018 novemberében ítélték 15 évre, mert 222 kilogramm metamfetamint akart Kínából Ausztráliába csempészni négy évvel korábban. Az ítélet után egy hónappal perújrafelvételt rendelt el a liaoningi fellebbviteli bíróság, mert túl enyhének találták az ítéletet. Végül 2019 januárjában mondta ki a halálos ítéletet, amely ellen Schellenberg fellebbezést nyújtott be. Bár a szigorításhoz újabb bizonyítékokat kellett volna a bíróságnak bemutatni, ami nem történt meg, a liaoningi fellebbviteli bíróság közleménye szerint minden jogszerűen történt.

Ügyével összefügg, hogy 2018 végén vették őrizetbe Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és telekommunikációs óriásvállalat globális pénzügyi igazgatóját, az óriásvállalat alapítójának lányát amerikai kérésre vették őrizetbe Vancouverben, ahol azóta házi őrizetben tartják fogva. (MTI)