Feloszlatják a hongkongi tanárok közel százezres szakszervezetét

külföld
2021 augusztus 10., 12:36

Bejelentette feloszlatását kedden a legnagyobb szakszervezet Hongkongban, a lépés oka a tájékoztatás szerint a hatóságok részéről érkező "erős nyomás".

Az 1973-ban alapított Hongkongi Tanárok Egyesületét (PTU) az utóbbi időben számos bírálat érte a kínai állami média részéről, és megromlott a kapcsolata a hely oktatási hivatallal is, amely szerint a szervezet elősegíti a politika beszivárgását az iskolákba.

Demokráciapárti tüntetés Hongkongban 2020 januárjában
photo_camera Demokráciapárti tüntetés Hongkongban 2020 januárjában Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

A lépés tovább fokozhatja az aggodalmakat a demokrácia hongkongi helyzetével, a másként gondolkodók elleni szigorú hatósági fellépéssel kapcsolatban, miután a kínai kormány tavaly júniusban hatályba léptette az éles nemzetközi bírálatokat kiváltó nemzetbiztonsági törvényt. Ezzel elemzők szerint lényegében felszámolták Hongkong autonómiáját, amelyet Pekingnek ötven évig kellett volna garantálnia az 1997-ben visszatért volt brit gyarmat számára.

A PTU elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az utóbbi időben jelentősen romlott a politikai és társadalmi helyzet Hongkongban, erős a szervezetre nehezedő nyomás, ilyen körülmények között pedig nem tudnak tovább működni. A feloszlatásról szóló döntést nehéznek, kétségbeesettnek és szívszorítónak nevezte, ugyanakkor hozzátette, hogy nem találtak megoldást a válságra.

A pedagógusok szervezetét július végén a kínai állami médiában "rosszindulatú tumornak" minősítették, amelyet el kell távolítani. Néhány órával később a hongkongi oktatási hivatal arról számolt be, hogy többé nem ismerik el az ellenzéki elhajlással vádolt, mintegy 95 ezer tagú egyesületet. Hangsúlyozták, hogy az utóbbi években a PTU úgy működik, mint egy politikai csoport, s arra buzdítja a tanárokat és a diákokat egyaránt, hogy vegyenek részt "illegális tevékenységekben". (MTI)