Az ukrán ombudsman szerint jogellenes az oltatlan pedagógusok munkától való eltiltása

járvány
2021 augusztus 11., 12:46

Az ukrán oktatási ombudsman közölte szerdán, hogy jogellenes azon pedagógusok munkától való eltiltása, akik nem oltatták be magukat koronavírus ellen. Mindezt azután jelezte, hogy az ukrán kormány bejelentette, szeptembertől csak azokban az intézményekben kezdődhet meg a tanítás a megszokott módon, ahol a pedagógusok legalább 80 százaléka be van oltva.

Eközben hangsúlyozzák, hogy a védőoltás felvétele mindenki számára önkéntes, de a tanárok felé külön felhívást intéztek, miszerint az oltással nemcsak magukat védik meg a súlyos megbetegedéstől, de a velük együtt dolgozókat és a diákokat is. Az ukrán oktatási miniszter adatai szerint országos átlagban eddig a pedagógusok 35 százaléka oltatta be magát.

photo_camera Egy nő a karját fogja oltás után egy kijevi oltóponton Fotó: CELESTINO ARCE/NurPhoto via AFP

Közben a súlyosbodó járványhelyzetre hivatkozva az ukrán kormány október 1-jéig meghosszabbította az augusztus végével lejáró országos karantént. Denisz Smihal miniszterelnök a szerdai kormányülésen úgy fogalmazott, a járványhelyzet „teljes mértékben ellenőrzött", de szakértők szerint már emelkedik a súlyos betegek száma és a kórházak is egyre jobban leterheltek.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szerint a koronavírus új hulláma még nem érte el Ukrajnát, de arra kérte a lakosságot, oltassanak és tartsák be a szabályokat, vagyis viseljenek maszkot, fertőtlenítsenek és tartsanak távolságot.

A delta variáns már Ukrajnában is terjed, leginkább a nyugati országrészben Kárpátalján, Voliny, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Lviv megyékben, délen Odessza megyében, valamint a fővárosban, Kijevben.

Ukrajnában keddre 1122-vel nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 25-tel. A 42 millió lakosú országban az oltási kampány februári kezdete óta több mint 4 millióan kapták meg valamely védőoltás első, 2,5 millióan pedig a második dózisát is. (MTI)