Három repülőgéppel vitt ki 33 lélegeztetőgépet Szijjártó Mongóliába

utazás
2021 augusztus 11., 06:58

Három repülőgép is kellett ahhoz, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter kivigyen 33 lélegeztetőgépet Ulánbátorba adományként, írja a 24.hu.

Az utazás hírét maga Szijjártó osztotta meg a Facebook-oldalán július 28-án, ahol még azt írta, hogy egy gyors látogatásról lesz szó, 24 óra alatt szeretné lezavarni az egészet, és amúgy sem kell sok cuccot vinni.

A 24.hu megnézte a repülési adatokat, amikből kiderült, hogy Szijjártó szerdán 17 óra 30 körül a Magyar Honvédség új csapatszállító repülőgépével indult Mongóliába, a 605-ös lajstromjelű Airbus A319-essel, ami akár 144 utas befogadására is alkalmas.

photo_camera Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A lélegeztetőgépeket azonban nem ezzel szállították, hanem az Airbus A330-200F szélestörzsű repülőjével, ami csak az átadásra, július 29-ére érkezett meg Mongóliába.

A találkozó után Szijjártó visszaindult volna Budapestre, de nem tudott ugyanazzal a géppel menni, amivel érkezett a pilóták számára előírt kötelező pihenési idő miatt.

A problémát azzal oldották meg, hogy a HM 607-es lajstromú Dassault Falcon gépe is Ulánbátorba repült, mégpedig fél nappal a Szijjártót szállító Airbus előtt. Ez hozta haza a külügyminisztert.

A 24.hu megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és megkérdezte, hogy a lélegeztetőgépeket szállító repülő mellett miért volt még szükség két másik repülőre az ulánbátori átadáshoz. A külügy nem cáfolva az állításokat azt írta:

„A Magyar Honvédség a repülőgépek beosztását mindig a szállítási feladatok összetettsége és időbeosztása alapján allokálja.”