Nem nagyon csappant meg a járvány miatt a gyermekvállalási kedv

ÉLET
2021 augusztus 11., 09:25

Az egy évvel ezelőtthöz képest nem született sokkal kevesebb gyerek Magyarországon, csupán kisebb időszakokra csappant meg a magyarok gyermekvállalási kedve a járvány miatt.

Tavaly még nem csökkent a gyerekszületések száma, az év első 11 hónapjának mindegyikében több gyerek született, mint tavalyelőtt. Decemberben viszont majdnem 8 százalékkal kevesebb. A G7 szerint ezekben az adatokban az látszik, hogy márciusban beütött a vírus, ezzel pedig minden bizonytalanná vált, és a munkájukat is sokan elvesztették.

Február-márciusra azonban már újra a tavalyi fölé emelkedett a gyermekszületések száma, ami június-júliusi fogantatást jelent, pont amikor enyhülni látszott a pandémia.

A nyár után azonban a 2020-asnál valamivel kisebb, a 2019-esnél viszont magasabb születésszámot produkált a magyar lakosság.

Vagyis az idei első félévben majdnem ugyanannyi gyerek született, mint egy évvel korábban.A KSH adatai szerint az idei első hat hónapban 44 069 gyermek jött világra, ami csak 0,6 százalékkal (280 újszülöttel) kevesebb, mint 2020 első felében.

A G7 szerint ennek több oka is lehet. Egyrészt a születések számát tekintve csak nagyon rövid távú volt a visszaesés, utána pedig a születések emelkedésnek indultak. Másrészt egy olyan időszakban érkezett a járvány, amikor amúgy is nagy volt a szülési kedv.