A lengyel kormányfő szerint természetesen alaptalanok Amerika aggodalmai

külföld
2021 augusztus 12., 11:53

Alaptalannak nevezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön azokat az aggodalmakat, amelyeket az amerikai diplomácia az előző este a lengyel alsóházban megszavazott két jogszabály miatt fejezett ki.

Morawieckinek a sajtóértekezletén annak kapcsán tettek fel kérdéseket, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este "mély aggodalmát" fejezte ki a közigazgatási eljárásokról szóló törvény módosításáról, amelyet egy szenátusi kiegészítéssel a lengyel szejm szerdán megszavazott. Blinken a nyilatkozatában a jogszabály megvétózására szólította fel Andrzej Duda lengyel elnököt.

A lengyel kormányfő aláhúzta: az új előírások kapcsán támasztott amerikai aggodalmak alaptalanok. A módosítás a lengyel alkotmánybíróság egyik, 2015-ben hozott döntését hajtja végre. Célja az, hogy megakadályozza az utóbbi években előfordult azon gyakori visszaéléseket, amikor a lengyel bíróságok jogosnak találták a második világháború előtti lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását célzó, hamisított iratokon alapuló igényeket - magyarázta Morawiecki.

A szóban forgó, a parlamenti jóváhagyás után most a lengyel államfő elé kerülő törvénymódosítás értelmében harminc év elmúltával nem lehetne kétségbe vonni a közigazgatási eljárások során hozott döntéseket, ezen belül az akár évtizedekkel ezelőtt - például a holokauszt idején - elkobzott vagyonról szólókat sem.

Az amerikai, valamint az izraeli fél úgy értelmezi a törvénymódosítást, hogy az csorbítja a holokauszttúlélők jogait, lehetetlenné téve nekik és az utódjaiknak a háború során elkobzott vagyonuk visszaszerzését.

A médiatörvény elfogadása ellen tüntettek számos városban, köztük Wadowicében is.
photo_camera A médiatörvény elfogadása ellen tüntettek számos városban, köztük Wadowicében is. Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

Morawiecki a sajtóértekezleten Blinken azon kifogásaira is reagált, amelyek a médiatörvénynek a szejmben szerdán szintén megszavazott, most a szenátus elé kerülő módosítására vonatkoztak. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a tervezet veszélyezteti a média szabadságát, és káros hatással lehet az Egyesült Államok lengyelországi beruházásai körüli légkörre.

A módosítást a lengyelországi ellenzék is az amerikai tulajdonú, a varsói kormánnyal szemben kritikus TVN24 hírtelevízió ellen irányuló lépésként fogja fel.

A lengyel kormányfő megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a módosítás nem irányul semmilyen konkrét tévécsatorna ellen, célja az eddigi szabályozás pontosítása úgy, hogy Lengyelországban például az Európai Unión kívüli cégek "korlátlanul ne vásárolhassanak médiát".

A lengyel kormánypárt egyébként még szerda éjjel kilátásba helyezte, hogy a szenátusi munkálatok során újabb, a műholdas csatornák tulajdonosi viszonyaira vonatkozó pontosítást javasol a médiatörvényben. Ennek értelmében a TVN24-et, amely műholdas csatorna, nem érintenék a médiatörvény korlátozásai, és a jogszabály körül kialakult politikai vita ezzel vélhetően tárgytalanná válna. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.