Boris Johnson kizárta a katonai megoldás lehetőségét Afganisztánban

külföld
2021 augusztus 13., 19:55
comments 3

Boris Johnson brit miniszterelnök pénteken kizárta a katonai megoldás lehetőségét a radikális iszlamista tálibok megerősödésének megakadályozására Afganisztánban, de szerinte „a brit katonák által hozott áldozatok nem voltak hiábavalóak” afgán földön.

Johnson a kormány különleges helyzetekben összehívott tanácskozó testületének (COBRA) ülését követően megerősítette, hogy a következő napokban hazaszállítják a brit nagykövetség alkalmazottait az afgán fővárosból, Kabulból. Elmondta továbbá, hogy a kormány fokozza az erőfeszítéseket a brit erőket segítő afgán állampolgárok brit földre szállítása érdekében, akikre megtorlás várhat a tálibok részéről.

Az afgán állampolgárok kérelmének elbírálásában segédkező brit belügyi tisztségviselők csatlakoznak ahhoz a hatszáz brit katonához, akik Afganisztánba utaznak, hogy segítsenek a brit követségi alkalmazottak és állampolgárok hazaszállításában, miközben a tálibok fokozatosan körbezárják a fővárost.

A brit kormányfő újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a történtek „elkerülhetetlen logikus következményei” Joe Biden amerikai elnök azon döntésének, hogy szeptemberig befejezik az amerikai csapatkivonást.

Johnson közölte, hogy Nagy-Britannia továbbra is együttműködik a nemzetközi partnerekkel annak megakadályozása érdekében, hogy Afganisztán ismét a „nemzetközi terrorizmus táptalaja” legyen. Azt viszont elismerte, hogy nem tudtak megoldást elérni a harcmezőn. „Nyilvánvalóan nagyon nehéz, de mégis úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság rendkívül büszke lehet arra, amit Afganisztánban véghezvitt az elmúlt húsz évben” - fogalmazott. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.