Évente 1,2 tonna foszfort vizelünk a Balatonba

balaton
2021 augusztus 13., 08:50
comments 4

Újra ingyenessé kell tenni a Balaton-parti vécéket a tó vízminőségének védelme érdekében, mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves független polgármestere az MTI-nek. A Balatoni Szövetség elnökeként kezdeményezi is a dolgot a Magyar Turisztikai Ügynökségnél és a balatoni miniszteri biztosnál.

Ingyenes vécék híján sokan a Balatonba vizelnek, növelve a víz foszforterhelését, ami algásodáshoz vezet. Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja szerint egy átlagos felnőtt napi másfél liter vizeletet és ezzel egy gramm foszfort ürít. A vendégéjszakák számából kiindulva úgy becsülik, évente 1,2 tonna foszfor kerül a Balatonba emberi vizelettel.

Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én
photo_camera Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Ez a tó teljes terheléséhez képest nem olyan borzasztóan sok, hiszen csak a Zalából körülbelül 25 tonna érkezik évente a tóba, de ahhoz képest sok, hogy nagyon drága beavatkozások árán sem sikerült 8-10 tonnára csökkenteni a kívülről érkező foszfor mennyiségét

Volt már, hogy ingyenessé tették a mosdókat, de Lombár szerint az önkormányzatok kénytelenek voltak mégis pénzt szedni a nehéz anyagi helyzetük miatt. Balatonfenyvesen például öt szabadstrand van, de a város nem engedheti meg magának, hogy ingyenessé tegye a vécét. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.