Medián: A magyarok 60 százaléka támogatja a melegházasságot

társadalom
2021 augusztus 13., 11:13
comments 7

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

Az 1000 fős, reprezentatív kutatás résztvevőinek 46 százaléka ismer személyesen LMBTQI embert. 73 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyerekeket. 74,5 százalék szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban.

A házassági egyenlőséget 59 százalék támogatja, 69 százalék szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. Két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33 százalék támogatta.

photo_camera Fotó: Kovács Betti

A felmérésben külön rákérdeztek az iskolai nevelés témájára. A homofóbtörvény értelmében ugyanis csak az állam által jóváhagyott szervezetek tarthatnak iskolai foglalkozásokat a szexuális kultúráról, nemi életről, nemi irányultságról és szexuális fejlődésről.

A megkérdezettek 85 százaléka szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

66 százalék szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről, 82 százalék szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének megfelelően kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról.

83 százalék nem hiszi el, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.90 százalék szerint pedig az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést, és 86 százalék úgy gondolja, nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.