Összeültek a NATO-nagykövetek az afganisztáni helyzet miatt

augusztus 13., péntek 13:51

Hivatalos források szerint a NATO-tagországok nagykövetei pénteken tanácskozást tartanak Brüsszelben az egyre romló afganisztáni biztonsági helyzet miatt, és ezen azt is megvitatják, hogyan lehetne minél előbb csökkenteni a kabuli képviseleteken dolgozók létszámát, és kimenekíteni őket az országból.

A helyi sajtó szerint a holland ügyvivő kormány már lépéseket tett a kabuli nagykövetség személyzetének evakuálására. Sigrid Kaag külügyminiszter szerint elképzelhető, hogy a kormányellenes tálibok csapatai néhány héten belül Kabult is ostrom alá veszik, így be kell zárni a holland képviseletet.

„Mindig nagy figyelmet fordítunk a nagykövetség személyzetének biztonságára, nagymértékben felelősek vagyunk értük” - mondta Ank Bijleveld védelmi miniszter. Egyelőre úgy tűnik, mindenki biztonságban van - tette hozzá.

A miniszter szerint a védelmi tárca a külügyminisztériummal és az igazságügyi minisztériummal együtt dolgozik az Afganisztánban állomásozó katonai csapatokat segítő tolmácsok kimenekítésén is, de kifejezte reményét arra is, hogy a kabuli holland nagykövetség minél tovább nyitva maradhat.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. A radikális iszlamista tálibok átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Péntekre a tálibok a tartományi fővárosok több mint felét elfoglalták már.

Az afganisztáni helyzetről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt