A kormány állami kezességet vállal Szalay-Bobrovniczky Kristóf cégének 53 milliárd forintos hiteléért

2021 augusztus 14., szombat 7:40

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós (mintegy 53 milliárd forint) hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól, melyhez a kormány vállal állami készfizető kezességet - írja a HVG. Ez a pénteki Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából derült ki, eszerint a lépés egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges. Az állami kezesség a 150 millió euróból eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pár hónapja lehet tudni, hogy a volt londoni nagykövet - nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje - beszállna a cseh repülőgép-gyártásba. Az Aero Vodochody nevű, repülőgépgyártással és -fejlesztéssel foglalkozó céget venné meg, a hitel valószínűleg ehhez kell. A gyárat korábban a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András akarta megvásárolni, de ő végül nem tudta leszállítani az üzlethez szükséges összeget.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt