A kormány állami kezességet vállal Szalay-Bobrovniczky Kristóf cégének 53 milliárd forintos hiteléért

POLITIKA
2021 augusztus 14., 07:40

Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége, a HSC Aerojet Zrt. 150 millió eurós (mintegy 53 milliárd forint) hitelt vesz fel a Magyar Fejlesztési Banktól, melyhez a kormány vállal állami készfizető kezességet - írja a HVG. Ez a pénteki Magyar Közlöny egyik kormányhatározatából derült ki, eszerint a lépés egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges. Az állami kezesség a 150 millió euróból eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2016. május 5-én.
photo_camera Szalay-Bobrovniczky Kristóf Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Pár hónapja lehet tudni, hogy a volt londoni nagykövet - nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje - beszállna a cseh repülőgép-gyártásba. Az Aero Vodochody nevű, repülőgépgyártással és -fejlesztéssel foglalkozó céget venné meg, a hitel valószínűleg ehhez kell. A gyárat korábban a Habony Árpád hitelezőjeként ismertté vált Tombor András akarta megvásárolni, de ő végül nem tudta leszállítani az üzlethez szükséges összeget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.