A román kormányfő elhallgatta, hogy 21 éve ittas vezetésen érték

Külpolitika
2021 augusztus 14., 13:59
comments 4

Sajtótájékoztón jelentette be Florin Citu, hogy nem szándékozik lemondani. A bukaresti jobbközép koalíciós kormányt vezető liberális miniszterelnökről szerdán derült ki, hogy 21 éve - két napos elzárással és ezerdolláros pénzbírsággal járó - súlyos büntetést róttak ki rá az Amerikai Egyesült Államokban ittas vezetésért, amiről kinevezése előtt senkinek sem szólt.

photo_camera Florin Citu Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Citu szombat délben más témában hirdetett sajtótájékoztatót, ahol aztán maga hozta fel az ittas vezetés témáját. A kérdésekre szűkszavúan válaszolva elmondta: olyan hibáról van szó, amit megbánt, és amire nem szívesen emlékszik, de mivel Romániában büntetlen előéletű, akkor úgy vélte, nincs az esetnek jelentősége a megbízatás elvállalása tekintetében. A román jogrend különbözik az amerikaitól, és ezért úgy vélekedett, hogy a cselekmény, amiért az Egyesült Államokban elmarasztalták, Romániában nem bűncselekménynek, csak kihágásnak minősül.

Citu végig akarja vinnie a kormányzást, a megkezdett reformokat, a több mint húsz évvel korábbi "sajnálatos botlása" szerinte érdektelen. A román miniszterelnököt 2000-ben ittas vezetésen érték Iowában. Az akkor ügy bírósági jegyzőkönyve alapján Citu egy liter töményet, vagy öt üveg bort fogyasztott, mielőtt kocsiba ült. Ez már Romániában is bűncselekménynek minősülne.

Romániában nem lehet kormánytag büntetett előéletű politikus, A PSD ezért felszólította Klaus Iohannis államfőt, hogy mondassa le a miniszterelnököt.
Klaus Iohannis egyelőre nem szólalt meg az ügyben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt