Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet

háború
2021 augusztus 16., 15:55
comments 4

Az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, ami megsértette a két ország határát – jelentette be a taskenti védelmi minisztérium.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban.

A Gazeta.uz üzbég lap úgy tudja, az afgán gép üzbég területen csapódott a földbe, Szurhondarjo tartományban. A két pilóta katapultált, kórházban kezelik őket. A sajtóban felvételek jelentek meg a gép földön heverő roncsairól.

Egyelőre nem világos, hogy az afgán légierő pilótái a tálibok elől menekültek, vagy más oka volt annak, hogy Üzbegisztán területére keveredtek a repülőgépükkel.

A tálibok elől menekülve már több afgán lépte át az üzbég határt. A taskenti vezetés vasárnap 84, a közös határt átlépő afgán katonáról számolt be.

Frissítés: Az üzbég főügyész hivatala közölte, hogy egy afgán repülőgép összeütközött az őt kísérő üzbég vadászgéppel, amitől mindkét gép lezuhant. A közlés ellentmond a taskenti védelmi minisztérium korábbi beszámolójának, ami szerint az üzbég légvédelem lelőtt egy afgán harci repülőgépet, ami megsértette a két ország határát.

Az incidens vasárnap este történt, nem sokkal azután, hogy az iszlamista tálibok átvették az ellenőrzést az afgán fővárosban, Kabulban. A főügyészség szerint az afgán és az üzbég gép pilótája is katapultált, és túlélte az ütközést.

Egyelőre nem világos, hogy az afgán katonák most hol vannak, miután leszállásra kényszerítették őket Termez határvárosában.

photo_camera Az amerikai légierő F-15E Strike Eagle-je egy afganisztáni bevetésen Illusztráció: EyePress via AFP

Több mint száz fegyveres menekült egy géppel Tádzsikisztánba

A szomszédos Tádzsikisztán engedélyt adott egy vészjelzést leadó afgán repülőgépnek, hogy leszálljon a területén. A dusanbei külügyminisztérium közlése szerint a fedélzeten az afgán fegyveres erők több mint száz tagja volt.

„Tádzsikisztán vészjelzést fogott, ami nyomán a nemzetközi kötelezettségekkel összhangban engedélyt adott az Afganisztánból indult gép leszállására Bohtar városának repülőterén. Több mint száz afgán katona szállt le a fedélzetről” – közölte a külügyi tárca. A dusanbei külügyminisztérium cáfolta azokat az értesüléseket, hogy 18 afgán gép szállt volna le eddig tádzsik területen. „Tádzsikisztán területére csak két olyan repülőgép érkezett, ami Afganisztánból szállt fel” – közölték.

Az Interfax orosz hírügynökség hétfőn a tádzsik hatóságokra hivatkozva közölte, hogy Dusanbe érintésével Ománba távozott Asraf Gáni afgán elnök, aki vasárnap hagyta el Kabult, még mielőtt a kormányellenes tálibok bevonultak az afgán fővárosba.

Az afgán ToloNews hírtelevízió reggel jelentette, hogy vasárnap este 18 utasszállító indult el Tádzsikisztán felé, további 28 gép pedig a dél-üzbegisztáni Termez városában szállt le. A ToloNews tudomása szerint az utasok többsége repülőtéri dolgozó volt, illetve az afgán repülési szolgálatoknál állt alkalmazásban. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt