Banglades elutasította az amerikaiak kérését, hogy ideiglenesen fogadjon be afgánokat

háború
2021 augusztus 16., 19:43
comments 1

Banglades elutasította az Egyesült Államok kérését, hogy ideiglenesen fogadjon be olyan afgán állampolgárokat, akik az Afganisztánban hatalomra került iszlamista tálibok megtorlásától tartanak – közölte Abdul Momen bangladesi külügyminiszter Dakkában.

„Az Egyesült Államok baráti ország. Kéréssel fordult hozzánk, de mi nemet mondtunk” – mondta újságíróknak Momen, aki szerint Washington diplomáciai csatornákon tájékoztatta a dakkai vezetést arról, hogy egyes afgánok áttelepítésére keres befogadó államokat biztonsági okokból.

Azt nem közölte, hogy hány afgán befogadását kérték Bangladestől, illetve azokról az országokról sem tett említést, akikhez az USA fordult.

Abdul Momen 2021. július 16-án Taskentben
photo_camera Abdul Momen 2021. július 16-án Taskentben Fotó: Oroszország Külügyminisztériuma/Sputnik via AFP

Már a rohingyák százezreit is nehezen látják el

Momen azt mondta, a washingtoni vezetésnek címzett válaszában Banglades arra hivatkozott, hogy gondot jelent neki a szomszédos Mianmarból elmenekült rohingya menekültek százezreinek ellátása is. „Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy befogadhassunk további embereket a legsűrűbben lakott országban” – közölte.

A dakkai külügyminisztérium korábbi állásfoglalásában nyugalomra és a béke fenntartására intette az afganisztáni konfliktus szereplőit, hogy szavatolják mindenki, ideértve a külföldi állampolgárok biztonságát is a polgárháborús országban.

Banglades több mint 1 millió muszlim rohingyának ad otthont. A menekültek zöme (kb. 750 ezer ember) 2017-ben menekült el a többségében buddhisták lakta Mianmarból, miután a hadsereg jogvédő szervezetek szerint etnikai tisztogatásba kezdett Arakán államban arra válaszolva, hogy lázadószervezetek támadásokat indítottak a hatóságok ellen. Rohingyák kisebb csoportjai már korábban elmenekültek a mianmari üldöztetés elől Bangladesbe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.