Figyelmeztető lövéseket adtak le az amerikai katonák, mert olyan sokan akartak felkapaszkodni a távozó repülőkre Kabulban

külföld
2021 augusztus 16., 06:45
comments 1

Kaotikus jelenetek zajlottak hétfő hajnalban a kabuli reptéren, ahol rengeteg ember gyűlt össze, akik a tálibok hatalomátvétele miatt akarják elhagyni az országot. Mivel vasárnapra az összes szárazföldi határátkelő a tálibok ellenőrzése alá került, az egyetlen lehetséges kiút a repülés maradt, és sokan mentek ki úgy a repülőtérre, hogy csak reménykedni tudtak abban, hogy fel fognak jutni egy gépre.

De a beszámolók szerint ez sokaknak nem jött össze, és a felkapaszkodni próbáló emberek miatt az amerikai katonák figyelmeztető lövéseket is leadtak. A kabuli repülőteret jelenleg az amerikai hadsereg ellenőrzi, de várhatóan nem sokáig, megjelentek már beszámolók arról, hogy napokon belül hátrahagyhatják a repteret is.

link Forrás

Közben a tálibok vezetői videóüzenetben közölték az afgánokkal, hogy eljött az ideje, hogy jobbá tegyék az emberek életét, és készek szolgálni a nemzetet. A tálibok hétfői közleménye szerint tudomásuk szerint országszerte békés a helyzet, sehonnan nem jelentettek harcokat.

Az afgán kormány vasárnap omlott össze, amikor Ashraf Ghani elnök elmenekült az országból, miután a tálibok ellenállás nélkül érhették el a fővárost. (BBC, Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.