Joe Biden: Nem kérhetem a katonáinkat, hogy vég nélkül vívják egy másik ország polgárháborúját

afganisztán
2021 augusztus 16., 20:59
comments 3

Újabb ezer katonát rendeltek vissza Kabulba, hogy segítsenek úrrá lenni azon a káoszon, ami hétfőn alakult ki a városban, és amit a leginkább szeretett volna elkerülni Joe Biden. Ez azt jelenti, hogy órákon belül hatezer amerikai katona lesz Afganisztánban, kétszer annyi, mint az új elnök hivatalba lépésekor. Ezt maga az elnök jelentette be a Fehér Házban, ahol először tartott beszédet a talibán hatalomszerzése óta.

Joe Biden a Fehér Házban
photo_camera Joe Biden a Fehér Házban Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Egész nap keringtek azok a tisztázó twitter-posztok, amelyek cáfolni próbálták azt, hogy az egész kivonulás Biden kudarca volna, és az elnöki beszédet felvezető CNN-es szakértők is emlékeztettek Trump tavalyi dohai megállapodására. Katarban ugyanis már eldőlt, hogy az amerikai katonák elhagyják Afganisztánt. Azonban még a demokrata elnökkel kesztyűs kézzel bánó CNN is arra várt volna magyarázatot, hogy miért volt ilyen gyors az összeomlás és ilyen szervezetlen a kimenekítés.

Márpedig ezekre a kérdésekre egyáltalán nem adott választ az elnök beszéde. „Szeretnék emlékeztetni mindenkit arra, hogy jutottunk ide” - kezdte a kereken húsz éves események felidézését Biden.

„Az afganisztáni misszió célja sosem a nemzetépítés volt. Az amerikai földön tervezett terrortámadások megakadályozása és Osama bin Laden elfogása volt az igazi cél, és ebben sikeresek voltunk. Most arra kell koncentrálnunk, ami ma jelent veszélyt, nem arra, ami legutóbb tíz évvel ezelőtt jelentett” - mondta.

Biden a beszéd nagy részében az afgán szereplők felelősségét firtatta. „Nem küzdhetünk valamiért, amiért maga az afgán hadsereg sem harcol. Nem kérhetem a katonáinkat, hogy vég nélkül vívják egy másik ország polgárháborúját.”

Mondandója vége felé feltette magának a kérdést, hogy miért nem menekítették még ki azokat az afgánokat, akik kötődnek az amerikai államhoz. „Egyrészt azért, mert sokan maradni akarnak Afganisztánban” - válaszolta is meg azonnal.

photo_camera Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

Másrészről elmondta, hogy üzent a talibánnak, hogy ne zavarják meg a most zajló kimenekítéseket, különben rendkívül erős válaszcsapással reagál majd az Egyesült Államok hadereje.

„Én vagyok a negyedik elnök, akinek dolga van az afganisztáni háborúval, és nem fogom átadni egy ötödiknek” - zárta a beszédet Biden, majd elment anélkül, hogy kérdésekre válaszolt volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.