Kivágnak 11 platánt a Bartók Béla úton, mert kiderült, hogy életveszélyesek

augusztus 16., hétfő 15:59

Facebook-posztban jelentette be Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze, hogy a Bartók Béla út fáinak átvizsgálásakor 11 menthetetlen példányt találtak, amiket augusztus utolsó napjaiban ki fognak vágni, hogy új példányokat ültessenek a helyükre.

Az egész azzal indult, hogy három hete, július 26-án egyszer csak kidőlt egy nagy platán a Karinthy út és a Móricz Zsigmond körtér torkolatánál. Ez sarkallta arra a Főkertet, hogy átvizsgálja a Bartók Béla fáit, amiről 90 oldalas jelentést készítettek.

Bár Bardóczi is azt hangsúlyozta, hogy a fő cél minden esetben a fák megtartása, “11 fa esetében azonban az utolsó utáni állapot is véget ért.” A tájépítész szerint

“a favizsgálati lapokon több helyen is jól látható, ahogy a favizsgálók az ún. erdészeti átlalót kézzel tövig be tudták nyomni a fa törzsébe vagy a koronaalapjába. Azokra a pontokra, ahol a fának több tonnányi súlyt kellene megtartania. Ez nagyon rossz hír.”

Íme egy tövig nyomott átlaló jobbra lent:

“Az is rossz hír, hogy ezeken a pontok hangyák vagy jellegzetes farontó gombák termőtestjei figyelhetők meg” - folytatta Bardóczi.

“Ezek olyan nyomok egy favizsgáló számára, amelyek árulkodók. Ezek a fák veszélyesek, minél hamarabb meg kell szüntetni ezt a veszélyt, hiszen az emberélet mindennél fontosabb.”

- írta a tájépítész.

A kivágottak helyére új fák kerülnek.

“Én azt szeretném, hogy az ültetések a Bartók Béla úton már kipróbált SFR (Stockholm Faültetési Rendszer) módszerével legyenek elültetve, hogy a fák új generációjának sokkal jobb életkilátása legyen, mint a most végét járó fáknak.”

- írta Bardóczi.

Ez a Budapesten nemrég tesztelt módszer leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az ültetendő fa gyökérzetének helyén köveket rétegeznek speciális talajkeverékkel, gombakultúrákkal és humusszal, mert a fák növekvő gyökerei szeretik az ilyen környezetet, és gyorsabban nőnek benne.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt