Észak-Macedónia is befogad 450 afgánt

2021 augusztus 17., kedd 18:55
1

Észak-Macedónia hajlandó 450 menekültet befogadni Afganisztánból - közölte kedden a szkopjei vezetés.

„A kormányzat jelen helyzetben kötelezettséget vállalt 450 afgán állampolgár befogadására” - ismertette a kabinet. A tájékoztatás szerint ez a személyi kör nőkre és gyermekekre, humanitárius és segélyszervezetek alkalmazottaira, jogvédő aktivistákra, újságírókra, tolmácsokra, diákokra, illetve olyanokra terjed ki, akik az utóbbi húsz évben támogatást nyújtottak a NATO és más szövetséges erőknek, ideértve az észak-macedón csapatokat.

A szkopjei vezetés közölte azt is, hogy az első csoport a kabuli repülőtéren kialakult helyzet függvényében már a hét végén megérkezhet a balkáni ország területére. Ennek kapcsán a belügyminisztérium és a nemzetbiztonsági szolgálat utasítást kapott a menekültek fogadásának műveleti és adminisztratív előkészítésére. A kormány egyben felmentette a vízumilleték megfizetésének kötelezettsége alól az érkező afgánokat.

A radikális iszlamista tálibok augusztus 15-én harc nélkül vonultak be Kabulba, és néhány óra leforgása alatt átvették az afgán főváros felett az irányítást. Nem sokkal korábban Asraf Gáni afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott. A nyugati országok a kabuli repülőtéren keresztül evakuálják állampolgáraikat és a diplomáciai képviseleteik személyzetét. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt