Európai vezetők elhamarkodottnak tartják az amerikai kivonulást

külföld
2021 augusztus 17., 11:02
comments 2

Európai vezetők éles kritikákat fogalmaztak meg a Biden-adminisztráció afganisztáni kivonulásáról - írja a Politico.

Sokan megkérdőjelezték Joe Biden amerikai elnök külpolitikai képességeit, miután a tálibok vasárnap elfoglalták Kabult. Európai diplomaták a Politico cikke szerint attól tartanak, hogy folytatódik a nyugati országok szövetségének leépülése, ami Donald Trump elnöksége alatt kezdődött.

A legjelentősebb kritika a német vezetéstől érkezett, akik eddig egyértelműen bíztak a demokrata elnökben.

„Nehéz szívvel mondom ezt, de az amerikai csapatok korai kivonulása komoly következményekkel járó tévedés a mostani adminisztráció részéről. Ez a döntés óriási kárt okoz a nyugat politikai és morális hitelességében” - nyilatkozta Norbert Röttgen, a német parlament külpolitikai tanácsának elnöke, aki évtizedek óta jó kapcsolatot ápol Joe Bidennel.

Angela Merkel hivatalosan nem bírálta Biden döntését, de a Süddeutsche Zeitung szerint elhamarkodottnak tartja a visszavonulást. Egy hétfői értekezleten azt mondta, hogy a tálibok győzelme elkeserítő azoknak, akik eddig a demokrácia és a szabadság híveinek tartották magukat – főként a nőknek.

Az Egyesült Királyságban is hasonlóan reagáltak a történtekre. „Afganisztán a legnagyobb külpolitikai katasztrófa Szuez óta. Át kell gondolnunk, miként viszonyulunk a szövetségeseinkhez, ki számít és hogyan védjük meg az érdekeinket” - írta Tom Tugendhat, a brit parlament külpolitikai tanácsának elnöke a Twitteren.

Afganisztán esete a Politico szerint mostantól gyakori érv lesz az önálló, Amerikától kevésbé függő európai biztonságpolitikáról szóló vitákban. Emmanuel Macron francia elnök például azok között van, akik szerint Európának nagyobb „stratégiai autonómiára” lenne szüksége.

Írta: Lénárd Lili

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.