Holtan találták a Colectiv-ügy egyik fővádlottját

külföld
2021 augusztus 17., 14:39

Meghalt a 2015-ben a bukaresti Colectiv klubban történt tűzvész nyomán indított per egyik fővádlottja, aki első fokon több mint tizenkét év börtönbüntetést kapott - adta hírül kedden a román média.

A Digi24.ro hírtelevízió szerint a 44 éves Daniela Nitat hétfőn találták meg holtan a lakásán, az első jelentések szerint erőszakra utaló nyomok nem voltak a holttestén.

Nita annak a pirotechnikai cégnek volt a tulajdonosa, amelytől a Colectiv klub működtetői megvásárolták a tűzijátékokat, amelyek közül az egyik lángra lobbantotta a szórakozóhelyet. A tűzvészben 65 ember vesztette életét. A tűzvész éjszakáján 27-en haltak meg, 150 ember került kórházba. További 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, Nita ítélete volt a legsúlyosabb, 12 év és 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A jogerős ítélet - amelynek meghozatalát eddig már többször elnapolta a bíróság - szeptember végére várható.

A tragédia nyomán tüntetések robbantak ki Romániában, ennek hatására mondott le Victor Ponta akkori szociáldemokrata miniszterelnök. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.