Meghalt Hankiss Ágnes

GYÁSZ
2021 augusztus 17., 09:38

71 éves korában meghalt Hankiss Ágnes író, pszichológus, kultúrpolitikus, a Fidesz egykori EP-képviselője.

Az első férje, Hankiss Elemér szociológus nevét felvevő, Erdős Ágnes néven született Hankiss Ágnes élete maga volt a XX-XXI századi magyar történelem.

Édesapja a bori és buchenwaldi haláltábort túlélő, 50 és 53 között Rákosi magánzárkájában ülő, 1956 elején Rákosi-ellenes izgatás miatt újra börtönbüntetésre ítélt, a forradalom után megint börtönbe kerülő, majd a Hungaroton lemezkiadónál dolgozó Erdős Péter újságíró/popmenedzser volt. Édesanyja, Köves Erzsébet a Nagy Imre-kormány államminiszterének, Losonczy Gézának volt a titkárnője. A forradalom után a kis Erdős Ágnes ezért az édesanyjával - és Nagy Imréékkel - együtt száműzetésbe került a romániai Snagovba.

Hankiss Ágnes később az ELTE-n szerzett pszichológus és szociológus diplomát, tanított a jogi karon, volt szabadfoglalkozású író, majd a rendszerváltás után a Fideszben kezdett politizálni. Volt fővárosi képviselő a még liberális Fideszben és európai parlamenti képviselő a már illiberális pártban. Több fontos politikai-kulturális posztot töltött be, 12 éven át volt a közrádió kuratóriumának fideszes delegáltja és 14 éven keresztül a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület alelnöke.

Első férje Hankiss Elemér szociológus, filozófus, a Magyar Televízió egykori elnöke volt, a második Vitézy László filmrendező. Hankiss Ágnes halálhírét fia, Vitézy Dávid, a BKK egykori vezérigazgatója, a Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője jelentette be.