Ő lett volna az első afgán női paralimpikon, de nem tud eljutni Tokióba

2021 augusztus 17., kedd 7:21

Afganisztán két sportolót küldött volna az augusztus 24-én kezdődő tokiói paralimpiára, a tálib hatalomátvétel miatt viszont a két fős delegáció nem tudja elhagyni Kabult. Pedig az egyik sportoló,

a taekwondós Zakia Kudadadi történelmet írt volna, ugyanis ő lett volna az első nő, aki Afganisztánt képviseli a játékokon.

Zakia Kudadai és Husszein Raszouli afgán paralimpikonok Fotó: NOB

A 23 éves Kudadai és társa, a 24 éves diszkoszvető Husszein Raszouli az eredeti tervek szerint ma érkezett volna a japán fővárosba, de mivel Kabulból már nem indulnak kereskedelmi járatok, erre egyszerűen nem volt lehetőségük. Így az afgán küldöttségnek hivatalosan is vissza kellett mondania a részvételt.

Mindketten régóta álmodoztak arról, hogy részt vehessenek a játékokon, erre viszont a tálib hatalomátvétellel már valószínűleg sosem lesz esélyük. Az iszlám szélsőségesek uralma alatt kizárt, hogy nők versenysportokban vehessenek részt, a nők jogainak eltiprása miatt pedig a korábbi tálib uralom alatt Afganisztánt eltiltották a paralimpiai részvételtől. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt