A fogorvosok is praxisközösségbe léphetnek

Egészségügy
2021 augusztus 19., 09:58
comments 1

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, Kásler Miklós „utasítására, az EMMI szakmai javaslatait tartalmazó rendelet módosítása megteremtette annak lehetőségét, hogy – amennyiben az adott alapellátást nyújtó fogorvosi szolgáltató vállalja az emelt szintű szolgáltatás nyújtását – létszámkorlátozás nélkül fogorvosi praxisközösséget hozhat létre, ami által jogosulttá válik a 100%-os bértámogatás igénybevételére”.

Az EMMI közleménye szerint „a praxisközösségekben zajló szoros szakmai együttműködésnek köszönhetően a lakosság szélesebb körben és magasabb színvonalon, lakóhelyükhöz legközelebb juthat hozzá komplex egészségügyi szolgáltatásokhoz, anélkül, hogy terhelnék a járóbeteg-szakellátást”.

A modellváltásra azért kerül sor, mert 928 üresen álló praxis van Magyarországon a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint, és e lépéstől várják a probléma megoldását.

Júliusban 648 betöltetlen háziorvosi praxisban nem volt orvos, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen fogorvosi praxisok száma 280 volt, a nyári hónapban nyolc praxis szűnt meg. Jellemzően viszont nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt gyakoribb a megszűnés

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.