Már Frankfurtban van az Afganisztánból kimentett huszonhat magyar

POLITIKA
2021 augusztus 19., 11:29

Csütörtök hajnalban megérkezett Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel, jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a 26 magyar valószínűleg csoportokban érkezik Budapestre még csütörtökön.

Arról is beszámolt, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba.

photo_camera Fotó: EyePress via AFP

„Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy emiatt a szabadságon lévő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar úgy fogalmazott, nagy kérdés, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de „mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra”.

Arról is beszélt, hogy Magyarország „semmiféle elosztási mechanizmusban” nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán, „ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években”.

Szerinte kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre, mert egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a reptérre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.