Már Frankfurtban van az Afganisztánból kimentett huszonhat magyar

augusztus 19., csütörtök 11:29

Csütörtök hajnalban megérkezett Frankfurtba az a huszonhat magyar állampolgár, akiket Afganisztánból menekítettek ki repülőgéppel, jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a 26 magyar valószínűleg csoportokban érkezik Budapestre még csütörtökön.

Arról is beszámolt, hogy csütörtök hajnalban felszálltak Magyarországról azok a repülőgépek, amelyek a még mindig Afganisztánban lévő magyar civilekért és azokért az afgánokért mennek, akik a magyar csapatokat korábban segítették. A gépek Üzbegisztán érintésével érkezhetnek meg Kabulba.

Fotó: EyePress via AFP

„Nem volt egyszerű megszervezni az utat, hiszen nemcsak Kabulban vannak kaotikus állapotok, hanem az egész közép-ázsiai légtérre jellemző az, hogy ott tülekedik a fél világ, mindenki menekítené ki az állampolgárait” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy emiatt a szabadságon lévő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter személyesen járt közbe az üzbég miniszterelnök-helyettesnél, hogy soron kívül megkapják a magyar gépek az engedélyt, hogy Üzbegisztán légterén átrepülhessenek és üzemanyaghoz jussanak.

Magyar úgy fogalmazott, nagy kérdés, hogy Kabulban milyen állapotok fogadják a magyar gépeket, és milyen ütemben tudják majd felvenni az utasokat, de „mindent megtesznek, hogy a repülőgépek ne üresen legyenek kénytelen visszatérni Magyarországra”.

Arról is beszélt, hogy Magyarország „semmiféle elosztási mechanizmusban” nem kíván részt venni az afganisztáni menekülthullám kapcsán, „ide senki nem jöhet, akit mi nem hagyunk jóvá, akit nem fogadunk be, és akit mi befogadunk azok kizárólag azok az afgán állampolgárok, akik a magyar csapatoknak valamilyen módon a segítségére voltak az elmúlt években”.

Szerinte kérdéses az is, hogy az afgán civilek, akik ígéretet kaptak a távozásra, valóban eljutnak-e a kabuli repülőtérre, mert egyelőre még a magyarok közül sem jutott el mindenki a reptérre. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt