Ez már bőven túl van azon, hogy valaki nagyon rábélyegezett a látnokzsályára

Lezárt tartalom a Kör tagjainak MŰVÉSZET
2021 augusztus 20., 14:26
comments 22

„Ez már bőven túl van azon, hogy valaki nagyon rábélyegezett a látnokzsályára.”

Így csodálkozott rá Sarkadi Zsolt kollégám az augusztus 20-i ünnepségsorozat várva várt szenzációjára az Andrássy úti monumentális felvonulásra. Igaza volt. És milyen jó, hogy igaza volt. Az Egészséges erotika című film nagyjelenete óta nem élveztem így ezt a hagyományosan agyzsibbasztóan iskolás állami ünnepet:

„Elvsak, elvsnők, alkotmányunk fordulója, új kenyér, új élet, új tsadalaom. Ünnepeljük birkával! Új kenyér, új buza. Új buza, termékenység. Termékenység, sok lada. Sok lada, élüzem. Tervünk mint hósipkás csúcs. Feljutottunk. Azonban ne ájuljunk el, a cél: bojtra feljutni.”

Magyarország szülinapja, Szent István Napja, illetve az új kenyér, ezen túl Magyarország tortájának, egykor az alkotmánynak, most már az államalapításnak, sőt leginkább a munkaszünetnek és a tűzijátéknak az ünnepe nem a legkönnyebben átélhető nemzeti ünnepünk. Volt.

De most, 2021-ben, délelőtt 10-kor, aki kilátogatott az Oktogonra, annak garantáltan libabőrösen hazafias katarzisban volt része.

Az elmúlt napokban már bejárta az internetet a rózsaszínű turul és csodaszarvas és a gigantikus arany Szent István szobrok képe. Már ezekből lehetett előre látni, hogy itt valami elszabadult. A jó értelemben. De amit végül kaptunk, az minden várakozásunkat felülmúlta.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt