Merkelnél az összes lehetséges utódja népszerűtlenebb

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 augusztus 20., 4:46
comments 2
  • A levélszavazás indulásával elkezdődött a német parlamenti választás.
  • Három pártnak van reménye arra, hogy kancellárt adjon. Közülük a legnépszerűbb jelöltnek a leggyengébb a pártja.
  • Négy párt jöhet szóba a koalíciós tárgyalásokkor, és a közvélemény-kutatások szerint közülük legalább háromnak össze kéne fognia a többséghez. Ezt összehozni nagyon nehéz lesz.
  • Régóta kereszténydemokrata-zöld kétpárti koalíciót várt a világ, de a mostani állás szerint ez nem reális opció.

Elkezdődött a parlamenti választás Németországban, ugyanis hétfő óta levélben már le lehet adni a szavazatokat. Aki személyesen akar rész venni, annak szeptember 26-ig kell várnia, de a koronavírus miatt arra lehet számítani, hogy nagyon sokan inkább a postára bízzák a szavazatukat.

Izgatott az egész világ

A kampány is elkezdődött ezen a héten, és az egész világ figyeli a fejleményeket, hiszen:

Németország Európa legerősebb gazdasága, az Európai Unió politikáját sok tekintetben leginkább befolyásolni képes állama.

A Biden-kormány szeretné világpolitikai szinten is aktivizálni a németeket a saját oldalán, miközben a német gazdaság nagyon sok szállal kapcsolódik az oroszhoz (rengeteg földgázt vásárol onnan) és a kínaihoz (rengeteg autót és gépet ad el oda), úgyhogy globális szempontból sem mindegy, hogy milyen irányt vesz a következő berlini kormány.

A német pozíció klímavédelmi szempontból is fontos, a világ erősen iparosodott gazdaságai közül egyedüliként kezdték bezárni egyszerre az atom- és szénerőműveiket is, és jelentős állami támogatást nyújtanak a megújuló technológiáknak.

Nem utolsósorban a közép-európai régiónak is fontos, hogy milyen kormány alakul majd Berlinben a rendkívül szoros gazdasági kapcsolatok miatt.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt