Az uradalomban is megnyerheti a választást az ellenzék

podcast
2021 augusztus 21., 13:01
comments 6
  • A 444 podcastjában Magyari Péterrel beszélgetünk a héten megjelent Választás jön az uradalomban című elemző cikke kapcsán.
  • Átbeszéljük, mennyiben változott a Fidesz és az ellenzék a 2018-as választás óta, hogyan veheti föl a versenyt az ellenzéki összefogás a kormánypárti propagandagépezettel szemben és milyen kampányra számíthatunk a következő hónapokban.
  • A 444 podcastjait meghallgathatod a Spotifyon, A Google Podcast és az Apple Podcast, és az Amazon Audible nevű szolgáltatásnak podcastoldalán is.


"Idén nyárra állt össze egy stabil, már új rendszernek nevezhető berendezkedés Magyarországon. Ennek egyik fontos jellegzetessége, hogy a politika magánüggyé vált: egyrészt a törvényhozás és a hivatalok nyomasztóan sok esetben magánérdekeket szolgálnak, másrészt a nyilvánosság kizárásával születnek a döntések. Az új rendszert nem lehet a klasszikus politikai kifejezésekkel leírni. Ez ugyanis nem politikai természetű rendszer, ahol elvek, vagy szélesebb társadalmi csoportok érdekei mentén alakulnak a dolgok, hanem egy uradalom igazgatására hasonlít inkább."

Ezt írta Magyari Péter kollégám 2018 nyarán, az Ebből tényleg rendszerváltás lett című elemző cikkében. Azóta eltelt három év, jöttek választások, egy járvány és válság, hónapokon belül pedig újra választások lesznek az országban. Péter pedig megírta a 2018-as cikkének folytatását Választás jön az uradalomban címmel.

A 444 podcastjának legújabb adásban pedig arról beszélgetünk Magyari Péterrel, hogy, mivel volt elfoglalva az Orbán-rendszer az elmúlt három évben, milyen hatással lehet a választásokra a koronavírus járvány és milyen kampányra kell számítanunk a következő hónapokban.

Megjegyzés: Az adásban szóba kerül a hulladékgazdálkodás kérdése, mint egy terület, amelynek kiosztásáról még konfliktus van kormányberkeken belül. Az adást szerdán vettük föl, csütörtökön pedig megjelent a hír, hogy a kormány kiírta a pályázatot, amelyben a hulladékgazdálkodást 35 évre egy cégnek szervezné ki. A pályázati kiírás alapján pedig úgy tűnik, hogy csak egy cég lenne képes ezt a feladatot elvégezni. Vagyis a podcastban emlegetett konfliktus, úgy tűnik, rendeződött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.