A Facebook legtöbbet kattintott linkje az volt, hogy halálos a COVID-19 vakcina

Média
2021 augusztus 22., 10:13
comments 9

A Facebook legtöbbet kattintott linkje az volt az Egyesült Államokban január és március között, hogy halálos a COVID-19 vakcina, derül ki abból a jelentésből, amit szombaton tett közzé a platform.

A Facebookot sok kritika érte a járvány alatt, amiért a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos álhírek melegágyává vált, olyannyira, hogy Joe Biden az év elején azt mondta, hogy a Facebook embereket öl. Valószínűleg éppen ezért tartotta vissza a Facebook ezeket az első negyedévre vonatkozó adatokat, és tette csak közzé a második negyedévről szóló jelentést, amiből csak az derült ki, hogy az emberek állatokra, receptekre és sportra kattintottak leginkább a platformon.

Az első negyedévről szóló jelentést azután tették közzé, hogy a New York Times arról írt pénteken, hogy a cég vezetői szándékosan tartották vissza az első negyedévre vonatkozó adatokat.

A jelentésből kiderül, hogy a Facebook legnépszerűbb URL-je a Sun-Sentinel által közzétett cikk, amelyet a Chicago Tribune terjesztett. A cikk azt sugallta, hogy a COVID-19 vakcina okozhatta egy floridai orvos halálát két héttel az oltás után. Később azonban az orvosszakértői vizsgálatnál nem találtak erre bizonyítékot. A cikket több mint 53 millió ember látta a hírfolyamában.

A Facebook a cikk kapcsán azzal védekezett, hogy tényszerűen volt megírva, és ez is jól mutatja, hogy mennyire nehéz kiszűrni az álhíreket. Azt is hozzátették, hogy azóta már kulcsfontosságú javításokat hajtottak végre a rendszerben, de azt nem mondták meg, hogy mit. (Businessinsider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.