A Facebook legtöbbet kattintott linkje az volt, hogy halálos a COVID-19 vakcina

augusztus 22., vasárnap 10:13
9

A Facebook legtöbbet kattintott linkje az volt az Egyesült Államokban január és március között, hogy halálos a COVID-19 vakcina, derül ki abból a jelentésből, amit szombaton tett közzé a platform.

A Facebookot sok kritika érte a járvány alatt, amiért a vírussal és a vakcinákkal kapcsolatos álhírek melegágyává vált, olyannyira, hogy Joe Biden az év elején azt mondta, hogy a Facebook embereket öl. Valószínűleg éppen ezért tartotta vissza a Facebook ezeket az első negyedévre vonatkozó adatokat, és tette csak közzé a második negyedévről szóló jelentést, amiből csak az derült ki, hogy az emberek állatokra, receptekre és sportra kattintottak leginkább a platformon.

Az első negyedévről szóló jelentést azután tették közzé, hogy a New York Times arról írt pénteken, hogy a cég vezetői szándékosan tartották vissza az első negyedévre vonatkozó adatokat.

A jelentésből kiderül, hogy a Facebook legnépszerűbb URL-je a Sun-Sentinel által közzétett cikk, amelyet a Chicago Tribune terjesztett. A cikk azt sugallta, hogy a COVID-19 vakcina okozhatta egy floridai orvos halálát két héttel az oltás után. Később azonban az orvosszakértői vizsgálatnál nem találtak erre bizonyítékot. A cikket több mint 53 millió ember látta a hírfolyamában.

A Facebook a cikk kapcsán azzal védekezett, hogy tényszerűen volt megírva, és ez is jól mutatja, hogy mennyire nehéz kiszűrni az álhíreket. Azt is hozzátették, hogy azóta már kulcsfontosságú javításokat hajtottak végre a rendszerben, de azt nem mondták meg, hogy mit. (Businessinsider)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt