Az Egyesült Királyság Törökországban és Pakisztánban hozna létre „menedékkérő központokat” az afgánoknak

augusztus 22., vasárnap 13:10

Az Egyesült Királyság kormánya azt tervezi, hogy „menedékkérő központokat” állít fel Pakisztánban és Törökországban olyan afgánoknak „akiknek az adósai vagyunk” - fogalmazott Ben Wallace brit védelmi miniszter egy vasárnapi interjúban. A kormány közben azt is elismerte, hogy nem fognak tudni kimenekíteni az országból minden olyan afgánt, „akiknek az adósai” - ezért is van szükség ezekre a menedékkérő központokra.

A britek múlt péntek óta összesen 1429 afgánt tudtak kimenekíteni a kabuli reptérről, mindannyian korábban a brit misszió munkáját segítették tolmácsként és más munkakörökben. A kormány becslései szerint azonban legalább még egyszer ennyi korábbi segítőjük maradt a tálibok által elfoglalt országban, akiket mindenképpen szeretnének befogadni.

A kabuli reptéren és környékén több ezer ember gyűlt össze, miközben a tálibok bevonultak Kabulba. A reptéren gyülekezők többsége az elmúlt 20 évben valamilyen formában együttműködött a nyugati katonákkal (vagy ilyen emberek hozzátartozója), ezért félnek a tálibok bosszújától, de vannak köztük olyanok is, akik egyszerűen csak nem szeretnének a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alatt élni. A repülőtéren többen kétségbeesetten próbáltak felkapaszkodni a távozó katonai repülőkre, a NATO becslései szerint kb. 20 ember halt meg eddig ilyen balesetekben.

Közben a mentést még végző amerikai és brit katonaság már lényegében elismerte, hogy Kabulon kívülről senkit nem tudnak kimenteni az országból, csak abban az esetben, ha valahogy maguktól eljutnak a repülőtérre.

A brit védelmi miniszter szerint ezért a szükség szülte a pakisztáni és török menedékkérő központok ötletét, és dolgoznak azon, hogyan fogadhatják be a nekik segítő afgánokat harmadik országokból, már amennyiben sikerül segítség nélkül elhagyniuk Afganisztánt. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt