A tajvani hatóságok megöltek 154 becsempészett macskát, akkora a felháborodás, hogy az elnök is megszólalt az ügyben

ÁLLAT
2021 augusztus 23., 09:53
comments 2

Óriási a felháborodás a többek között a macskaszeretetéről ismert Tajvanon, miután a hatóságok mind egy szálig elaltatták egy elfogott csempészhajó drága macskákból álló szállítmányát.

A Kínából érkező hajót még múlt csütörtökön tartóztatták fel a sziget déli csücskének közelében. A legénység Covid-tesztelése után pénteken vontatták be a hajót egy tajvani kikötőbe, ahol a raktér átvizsgálása közben 62 állatszállító dobozt találtak, bennük 154, látszatra ép és egészséges, drága fajtákba tartozó macskával.

Mivel a helyi törvények szerint Tajvan szigetére csak engedéllyel és a kiindulási helyen letöltött karantén után vihetők be állatok, a hatóságok rövid tanakodás után, még a hétvégén elaltatták a 154 macskát.

A botrány azután tört ki, hogy a közösségi médiában fotók jelentek meg a vámraktárban sorakozó, még éppen élő macskákkal teli dobozokról.

A tajvaniak az átlagnál is lelkesebb háziállattartók, és a macskákat különösen kedvelik. A tiltakozók nem értették, hogy a speciális helyzetre való tekintettel miért nem helyezték helyben karanténba az állatokat. A hatósági magyarázat szerint tisztázatlan volt az eredetük, így nem lehetett tudni, hogy nem hurcolnak-e be valamilyen fertőzést, ezért végeztek velük.

Az ügyben megszólalt Caj Jing-ven tajvani elnök is, két macska gazdája, akikkel gyakran szerepel közös képeken a közösségi médiában.

Az elnöknő azt mondta, hogy az eset elszomorította, de az állatok sorsáért a csempészeket okolta, és felhívta a közvélemény figyelmét arra, hogy milyen veszélyekkel járhatnak a behurcolt fertőzések. Azzal azonban egyetértett, hogy lenne értelme módosítani a jelenlegi szabályozáson.

Csen Csi-Csung mezőgazdasági miniszter ugyanakkor kiállt a döntés mellett, mondván, az állatok még egy esetleges karanténidőszak után is veszélyesek lehettek volna, mert egyes vírusoknak hosszú a lappangási ideje. Ez azonban némi ellentmondásban áll azzal, hogy ha a kiindulási helyen helyezik őket karanténba, Tajvanra legálisan lehet például macskákat is importálni.

(via Guardian, focustaiwan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.