Gyertyás léggömbökkel ünnepeltek Brazíliában, felgyújtottak velük egy nemzeti parkot

2021 augusztus 24., kedd 4:18
17

Egyetlen gyertyás léggömb miatt küzd már két napja száz tűzoltó Brazíliában a lángokkal Sao Paulo közelében, a Juquery nemzeti parknál - jelentette hétfőn az AP amerikai hírügynökség.

Egy önkéntes oltja a tüzet a Juquery Nemzeti Parkban. Fotó: WERTHER SANTANA/Agência Estado via AFP

Brazíliában sokan előszeretettel engednek fel éjjel a levegőbe égő gyertyával léggömböket pusztán a látvány élvezetéért, ami egyébként tiltott, és bírsággal, de akár börtönnel is büntethető. A mostani, léggömb okozta tűz vasárnap keletkezett és hétfőre a parknak már 1200 hektár növényzete vált a lángok martalékává. Gyertyás "léggömbözés" gyanújával hat embert őrizetbe vettek még vasárnap éjjel, de pár órával később szabadon engedték őket óvadék fejében.

Franciaországban egy hét után sikerült megfékezni az idei legnagyobb erdőtüzet, ám teljesen eloltani még mindig nem tudták, hat út továbbra is lezárva marad - adták hírül a francia hatóságok.

A tűz az ország délkeleti részén, Var megyében múlt hétfőn keletkezett egy autópálya mellett, és szakértők szerint valószínűleg eldobott, de még parázsló cigarettavég okozhatta.

Kiégett autó Gonfaron közelében Val De Gilly-ben. Fotó: FRANCK BESSIERE/Hans Lucas via AFP

A lángok 700 hektáron pusztítottak, két ember életét vesztette a tűz miatt, 14 ezret pedig ki kellett lakhelyéről menekíteni. E hét hétfőn még mindig 400 tűzoltó dolgozott a területen, és vélhetően további egy hétbe telik, míg teljesen sikerül eloltani a tüzet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt