Sok új arcot indít az ellenzék a számukra egyik legnehezebb terepen

POLITIKA
2021 augusztus 24., 11:02
  • Az ellenzéki előválasztáson indulni akaró jelöltek szeptember 6-ig gyűjthetik az aláírásokat, fejenként 400 darabot kell összeszedniük.
  • Megyénként bemutatjuk, hogy kik gyűjtenek, ez a cikkünk Győr-Moson-Sopronról szól.
  • A jelöltek neve után kiemelten az a párt áll, amelynek frakciójához csatlakoznak, ha nyernek. Mögötte jelezzük, hogy mely pártok kérik a saját szimpatizánsaikat, hogy rá szavazzanak.
  • Mutatjuk, hogy az adott választókerületben 2018-ban a Fidesz egyéni jelöltje hány százalékot ért el. Ahol ez az érték 45% alatt van, azt az ellenzék nyerhető körzetnek tartja, ahol viszont 50% felett, ott meglepetés lenne a győzelem számukra.

Győr-Moson-Sopron megyében a Momentum 5 , az MSZP 3, a DK és a Jobbik 2-2, a Párbeszéd 1 jelöltet indít az előválasztáson. Az öt választókerület közül egy „csak” nehéz, négy viszont kifejezetten nehéz körzetnek számít az ellenzéki pártok számára.

Győr-Moson-Sopron 1 - Győr nagyobbik része és további 3 település

  • Pollreisz Balázs - MSZP; támogatja: Párbeszéd
Pollreisz Balázs
photo_camera Pollreisz Balázs Fotó: elovalasztas2021.hu

Az MSZP megyei szervezetének elnöke és az országos elnökség tagja. 2014 óta önkormányzati képviselő Győrben. Borkai Zsolt lemondása után az időközi polgármester-választáson ő volt az ellenzék közös jelöltje, de alulmaradt Dézsi Csaba Andrással szemben.

  • Rehó Tibor - Momentum; támogatja: LMP
Rehó Tibor
photo_camera Rehó Tibor Fotó: Rehó Tibor Momentum / Facebook

A Momentum győri alapszervezetének egyik alapítója. A zöldipar központjává tenné a várost. Agrármérnöki és szakközgazdászi végzettsége van, gazdasági vezetőként dolgozik.

  • Jancsó Zita - DK; támogatja: Jobbik, Liberálisok
Jancsó Zita
photo_camera Jancsó Zita Fotó: elovalasztas2021.hu

Vállalkozó, egy étterem tulajdonosa. Apja a Graboplast elnök-vezérigazgatója.

A fideszes jelölt (Simon Róbert Balázs) eredménye 2018-ban: 49,55 % - nehéz terep az ellenzéknek.

Győr-Moson-Sopron 2 - Győr délnyugati fele és további 33 település

  • Balla Jenő - független; támogatja: Momentum, MMM
Balla Jenő
photo_camera Balla Jenő Fotó: elovalasztas2021.hu

Független, civil önkormányzati képviselő. Korábban két alkalommal sem csatlakozott az ellenzéki összefogáshoz sikertelen egyeztetések miatt. Most a Mindenki Magyarországa Mozgalom biztatására indul, és a Momentum frakciójába ülne be. Kilenc különböző civil egyesület tagja (pl. Összefogás Győrért Egyesület, Győri Bothúzó és Tradicionális Népi Játékok Egyesülete), melyek közül többnek elnöke vagy klubmenedzsere.

  • Dr. Gasztonyi László - DK; támogatja: LMP, Liberálisok
Dr. Gasztonyi Lászéó
photo_camera Dr. Gasztonyi Lászéó Fotó: elovalasztas2021.hu

Ügyvéd, 2007 óta saját irodát vezet. Hobbija a rally és a motocross. (Nem azonos azzal a szintén győri Gasztonyi Lászlóval, akinek a villamossági cége a Borkai-féle közbeszerzési botrányok kapcsán is előkerült.)

  • Juhász István - MSZP; támogatja: Párbeszéd
Juhász István
photo_camera Juhász István Fotó: elovalasztas2021.hu

Az MSZP alapító tagjai közé tartozik, 1991-2000 közt a párt helyi irodáját vezette. Öt évig volt önkormányzati képviselő. Dolgozott nevelőtanárként és gyermekfelügyelőként is, jelenleg iskolaőr.

  • Németh Eszter - független; támogatja: Momentum
Németh Eszter
photo_camera Németh Eszter Fotó: elovalasztas2021.hu

Függetlenként indul, a Civil Bázis nevű szervezet áll mögötte, a Momentum frakciójához csatlakozna. Testnevelő tanár, úszásoktató, egy sportegyesület elnöke. Fontosnak tartaná, hogy az önkormányzati, az egyházi és a világi iskolákat egyenlő arányban finanszírozzák, és a TAO-rendszert is megreformálná.

A fideszes jelölt (Kara Ákos) eredménye 2018-ban: 57,64 % - nagyon nehéz terep az ellenzéknek.

Győr-Moson-Sopron 3 - Csorna és további 74 település

  • Kovácsné Varga Ildikó - MSZP; támogatja: Párbeszéd, DK

Kovácsné Varga Ildikó
photo_camera Kovácsné Varga Ildikó Fotó: Kovácsné Varga Ildikó / Facebook

Az MSZP rábaközi szervezetének elnöke, megyei alelnök, illetve a párt nőtagozatának helyi elnöke. 2002-2006 közt már volt önkormányzati képviselő Csornán, 2019 óta ismét a testület tagja. A polgármesteri címért is indult. Leginkább szociális területen aktív.

  • Orbán Krisztián - Momentum; támogatja: MMM
Orbán Krisztián
photo_camera Orbán Krisztián Fotó: elovalasztas2021.hu

Multinacionális cégeknél dolgozott. 2019-ben indult Écs község polgármesteri címéért, ám ő kapta a legkevesebb szavazatot. Célja, hogy a Rábaközben a falusi életforma is vonzó legyen, de az is munkát találjon a lakóhelye közelében, aki nem a mezőgazdaságból szeretne megélni.

A fideszes jelölt (Gyopáros Alpár) eredménye 2018-ban: 63,9 % - nagyon nehéz terep az ellenzéknek.

Győr-Moson-Sopron 4 - Sopron és további 31 település

  • Jakál Adrienn - Párbeszéd; támogatja: MSZP

Jakál Adrienn
photo_camera Jakál Adrienn Fotó: elovalasztas2021.hu

2013 óta tagja a Párbeszédnek, elnökségi tag, a párt megyei szervezetének elnöke. Sopronban önkormányzati képviselő, vezetésével a Párbeszéd 5 % fölötti eredményt ért el a városban. Az ellenzéki közös jelölésekből többször is kimaradt helyi belviszályok miatt, ennek ellenpontozásaként vett részt a Leghűségesebb Városért Egyesület megalapításában. Településmérnökként végzett, kiemelten fontosnak tartja a zöld- és szociális ügyeket és a vidékfejlesztést. Petíciót indított a Fertő tó, a Várkerület, a Lővérek és a Széchenyi tér szerinte rossz tervezési munkálatainak leállításáért.

  • Dr. Brenner Koloman - Jobbik; támogatja: LMP, DK, Momentum, MMM, ÚVNP

Dr. Brenner Koloman
photo_camera Dr. Brenner Koloman Fotó: elovalasztas2021.hu

Német nyelvész, 2000 óta az ELTE BTK Germanisztikai Intézetének egyetemi docense. Évekig volt a soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat, illetve a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának képviselője. 2018 óta parlamenti képviselő, a a Jobbik frakcióvezető-helyettese. 2020 óta az Országgyűlés alelnöke is. Tagja az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének, ahol főként a nemzeti kisebbségek védelmével és oktatáspolitikával foglalkozik.

A fideszes jelölt (Barcza Attila) eredménye 2018-ban: 54,44 % - nagyon nehéz terep az ellenzéknek.

Győr-Moson-Sopron 5 - Mosonmagyaróvár és további 38 település

  • Balázs Endre - Momentum

Balázs Endre
photo_camera Balázs Endre Fotó: Balázs Endre Momentum / Facebook

A Momentum nyugat-dunántúli régióvezetője, 30 éves. Közgazdász, saját vállalkozást vezet, előtte a Ford magyar leányvállalatánál dolgozott. Szerinte nemcsak a kultúraváltás, de a generációváltás is ráférne a magyar politikára.

  • Magyar Zoltán - Jobbik; támogatja: LMP, DK, MSZP, Párbeszéd

Magyar Zoltán
photo_camera Magyar Zoltán Fotó: Beli Balazs/balazsbeli@gmail.com / elovalasztas2021.hu

2010 óta jobbikos országgyűlési képviselő. Agrármérnöki diplomája van, az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke. A 2018-as választáson nem az 5., hanem a 3. számú OEVK-ben indult, végül az országos listán jutott mandátumhoz. Korábban a MIÉP tagja volt, 2007-ben lépett be a Jobbikba. 2008-tól kezdve a párt megyei elnöke.

A fideszes jelölt (Dr. Nagy István) eredménye 2018-ban: 54,85 % - nagyon nehéz terep az ellenzéknek.

Az előválasztásra készülő egyéni választókerületekről szóló összeállításaink itt találhatók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.