Az Egyesült Államokban kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltást a katonáknak

2021 augusztus 25., szerda 20:02
10

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter elrendelte, hogy a haderő azon tagjai, akik még nem kapták meg a koronavírus elleni védőoltásukat, „azonnal kezdjék el” a vakcinák felvételét – közölte a Pentagon.

Austin úgy fogalmazott: „A nemzet megvédéséhez egészséges és bevetésre kész haderőre van szükségünk. Az elnök támogatásával, valamint egészségügyi szakértőkkel és a katonai vezetéssel folytatott alapos konzultációt követően megállapítottam, hogy a koronavírus elleni kötelező védőoltás szükséges a haderő és az amerikai nép védelméhez.”

A Pentagon egyelőre nem határozott meg pontos ütemtervet arról, hogy mikorra kell a katonáknak felvenniük az oltásokat, de a miniszer utasításba adta, hogy „ambiciózus határidőt” szabjanak ki a végrehajtásra. A védelmi minisztérium legfrissebb adatai szerint a Nemzeti Gárda, a készenléti egységek és az aktív szolgálatot teljesítő katonák között kb. 800 ezren még nem kapták meg a Covid-19 elleni védőoltást.

Robert B. Abrams, az USA Dél-Koreában állomásozó katonáinak parancsnoka felveszi az oltást 2020. december 29-én. Fotó: AFP

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina hétfőn megkapta a teljes jóváhagyást az USA szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA). Ez többek között azt jelenti, hogy mostantól az oltóanyag nem csak egészségügyi veszélyhelyzetben használható. Az intézkedés miatt a védelmi minisztérium szerepeltetheti ezt a koronavírus elleni szérumot a 17 kötelező oltás listáján, amit a hadsereg tagjainak fel kell venniük, amikor belépnek a katonaság kötelékébe, vagy mielőtt külföldre küldik őket.

A Pentagon feljegyzése szerint a haderő tagjai azokon a támaszpontokon is beadathatják maguknak az oltásokat, ahol szolgálatot teljesítenek, de önállóan is gondoskodhatnak a vakcina felvételéről. A minisztérium azt állítja, elég készlet van ahhoz, hogy „kielégítsék a keresletet”, de szakértők szerint a Nemzeti Gárdánál kihívást jelenthet az utasítás végrehajtása, mert ők az ország különböző szegleteiben teljesítenek szolgálatot, és havonta csak egyszer gyűlnek össze a kötelező gyakorlatozásra.

Az amerikai haderő körében – ahogyan a civil lakosságnál is – egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, illetve halnak meg a koronavírus miatt. A múlt hónapban 25-ről 34-re, azaz több mint harmadával nőtt a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben meghalt katonák száma.

John Kirby, a Pentagon szóvivője a sajtótájékoztatóján azt mondta, a parancsnokoktól elvárják, hogy „szakértelemmel és együttérzéssel” hajtsák végre az oltásra vonatkozó utasítást. Azoknak, akik ellenzik az oltást, lehetőséget teremtenek, hogy konzultáljanak az orvosokkal és a feletteseikkel, a katonák így nagyobb eséllyel értik majd meg, hogy milyen kockázatnak teszik ki önmagukat és bajtársaikat, ha nem veszik fel az oltást – mondta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt